Fitch’ten Türk bankalarına kritik uyarı: Varlık kalitesinde ılımlı bozulma var

Fitch’ten Türk bankalarına kritik uyarı: Varlık kalitesinde ılımlı bozulma var
Fitch Ratings, Türk bankalarına yönelik önemli bir uyarı yaptı. Kuruluş, Türk bankalarının kar marjlarının baskı altında olduğunu ve varlık kalitesinde ılımlı bir bozulma yaşandığını belirtti. Fitch'in raporuna göre, bankaların kar marjları, yüksek faiz ortamı ve kredi büyüme sınırlamaları nedeniyle olumsuz etkileniyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, son üç aylık Türk Bankaları Veri İzleme Raporu'nu yayımladı. Raporda, Türk bankalarının faaliyet ortamının 2024'ün ilk çeyreğinde azalan makroekonomik ve finansal riskler ile artan yatırımcı güveni ile iyileşmeye devam ettiği ifade edildi.

Ancak, parasal sıkılaştırma, yüksek TL fonlama maliyetleri ve zayıf borçlu geri ödeme performansı gibi etkenler karlılığı baskı altına alıyor. Fitch, bankaların karşılık ayırma ve karlılık tamponlarının bu baskıyı dengelemek için yeterli olduğunu öngörüyor.

YÜKSEK FAİZ ETKİLEDİ

Fitch, 2024'ün ilk çeyreğinde bankaların faaliyet karı/ortalama risk ağırlıklı varlıklar (RVA) oranının ortalama yüzde 3,4 olduğunu, bir önceki çeyrekte ise bu oranın yüzde 4,6 olduğunu belirtti. Bu düşüşün, yüksek faiz oranları ve swap maliyetlerinin artması ile yasal kredi büyüme sınırları nedeniyle olduğunu vurguladı.

Ayrıca, kredi değer düşüklüğü giderlerinin, teminatsız perakende kredilerindeki varlık kalitesindeki bozulma nedeniyle 2023'ün dördüncü çeyreğindeki yüzde 31'den, değer düşüklüğü öncesi kârın ortalama yüzde 41'ine çıktığını ifade etti.

Çekirdek sermaye rasyosunun da 2024'ün birinci çeyreğinde yüzde 12,8'e gerilediğini ve bu azalmanın, sıkılaşan düzenlemeler, artan faaliyet risk ağırlıklı varlıklar ve bazı bankaların temettü ödemelerinin etkisiyle gerçekleştiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.