Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ: Kredi kartlarına acilen sınırlama getirilmeli

Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ: Kredi kartlarına acilen sınırlama getirilmeli
Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ enflasyonun dizginlenmesi ve tüketimin yavaşlaması için, kredi kartlarına sınırlama getirilmesi çağrısında bulundu.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Adana'da düzenlenen "İhracatta Sürdürülebilir Gelecek" toplantısında, ekonomik gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Baştuğ, özellikle kredi kartlarındaki hızlı artışın kontrol altına alınması gerektiğine değinerek, enflasyonla mücadelenin önemini vurguladı.

'TÜKETİMLE İLGİLİ OLARAK SAKİNLEŞMEMİZ LAZIM'

 Bloomberg'ün haberine göre, Baştuğ, Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme için tüketimi azaltarak, farklı kaynaklardan büyümeyi sağlaması gerektiğini vurguladı. "Ülke olarak tüketimle ilgili olarak sakinleşmemiz lazım, daha az tüketmemiz ve büyümeyi başka kaynaklardan elde etmemiz lazım," diyerek, ekonomik dengelerin korunması için tüketim alışkanlıklarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

'BURADAN HERKES NASİBİNİ ALACAK'

Parasal sıkılaşma politikaları gereği bireysel kredilerde bankaların yüzde 2 büyüme sınırı olduğunu hatırlatan Baştuğ, “Bankalar bireysel kredilerde bu sınırı aşmaları halinde ciddi cezalar ödüyorlar, bu nedenle de aşmamaya özen gösteriyorlar. Bu yıl kredi talebi artsa bile yükselmiş faizle bu baskılanacaktır bireysel taraf için. Tüzel taraf için de benzer bir dünya var, orada da belli sınırlar var. Ortalama enflasyonun yüzde 54-55 seviyesinde biteceğini düşünürsek onun çok altında bir kredi büyümesiyle yılı tamamlarız diye düşünüyorum. Buradan herkes nasibini alacak. Ama hâlâ kredi kartlarıyla alakalı büyümenin önüne geçecek bir şeylerin yapılması gerektiği düşünüyor ve bekliyoruz” dedi.

ENFLASYON BAZ ETKİSİYLE DÜŞÜŞE GEÇECEK

Baştuğ, bu ay zirve yapması beklenen enflasyonun, yılın ikinci yarısında baz etkisiyle düşüşe geçeceğini belirtti. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 38 ile yüzde 42 aralığında olduğunu hatırlatan Baştuğ, kendi tahmininin ise yüzde 45 seviyelerinde olduğunu ifade etti.

Baştuğ, yüzde 40'lı seviyelerden sonra enflasyonla asıl mücadelenin başlayacağını söyledi. "Enflasyon sarmalından kalıcı olarak çıkmamız için önümüzdeki yıl da aynı kararlılıkla devam etmemiz ve yapısal reformlarla programı desteklememiz kritik önem taşıyor" dedi. Baştuğ, enflasyonla mücadelede sürdürülebilir sonuçlar elde etmek için atılacak adımların kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

SEÇİM SONRASI DÖVİZ GİRİŞİNDE ARTIŞ

Kurda öngörülebilirliğin artmasıyla kredi talebinin döviz cinsinden kredilere kaydığını ifade eden Baştuğ, Türk bankalarının ve şirketlerinin döviz cinsinden kredi verme ve kullanma konusunda deneyim kazandığını söyledi. Seçim sonrası 20 milyar dolarlık döviz girişinin olduğunu belirten Baştuğ, bu girişlerin yatırıma dönüşmesi için zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Toplantıda ayrıca Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması konularında da bilgi verildi. Baştuğ, BBVA'nın 2025 yılına kadar 300 milyar Euro'luk sürdürülebilir finansman sağlama hedefine paralel olarak Garanti BBVA'nın da aynı dönemde en az 400 milyar TL destek vermeyi hedeflediğini açıkladı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.