Gayrimenkulde denge değişiyor: Türkiye ve yurt dışına yatırımlar neredeyse eşitlendi

Gayrimenkulde denge değişiyor: Türkiye ve yurt dışına yatırımlar neredeyse eşitlendi
Türkiye’den yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları ile Türkiye’ye gelen yabancı gayrimenkul yatırımları arasındaki fark giderek daralıyor. Yılın ilk 6 ayında, yurt dışına 1 milyar 239 milyon dolarlık yatırım yapılırken, Türkiye’ye gelen yabancı doğrudan gayrimenkul yatırımları 1 milyar 535 milyon dolar olarak kaydedildi.

Türkiye'den yurt dışına gayrimenkul alımları, 2023'teki rekorun ardından 2024'te daha da hız kazandı. Ekonomim’in haberine göre, 2023’te 2.1 milyar dolar olarak kaydedilen yurt dışı gayrimenkul yatırımı, bu yılın ilk altı ayında 1 milyar 239 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 842 milyon dolardı. Mevcut trend devam ederse, 2024 yılı sonunda yeni bir rekora imza atılabilir.

TÜRKİYE’YE GELEN YATIRIMLAR AZALDI

Türkiye’ye gelen yabancı gayrimenkul yatırımları, geçmişte başta İstanbul ve sahil kentlerine olan yoğun ilgiyle dikkat çekiyordu. Ancak 2024'te durum değişmeye başladı. Yılın ilk altı ayında 1 milyar 535 milyon dolarlık yabancı yatırım çekildi. Ancak bu rakam, son yıllarda gözlemlenen artış hızına göre daha düşük kalmaya başladı.

YURT DIŞINA YATIRIMDA ARTIŞ

2010’da sadece 66 milyon dolar olan yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları, 2021’den itibaren hızla yükseldi. 2023’te bu rakam, 2 milyar 86 milyon dolara çıkarak adeta bir patlama yaşadı. 2024’ün ilk altı ayındaki yatırımlar ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,14 artış gösterdi.

GAYRİMENKULÜN YABANCI YATIRIMLARDAKİ ÖNEMİ

Türkiye’ye gelen yabancı doğrudan yatırımların içindeki gayrimenkul payı, özellikle 2012’deki düzenlemelerden sonra hızla yükseldi. 2018 ve sonrasında bu oran yüzde 90’lara kadar çıktı. 2023’te yüzde 68 olarak kaydedilen bu oran, 2024’ün ilk yarısında ise yüzde 64 seviyesinde bulunuyor. Gayrimenkul, Türkiye'ye gelen yabancı yatırımların hala önemli bir kısmını oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.