Gayrimenkulde ‘gerçek değer’ devri: Vergi sistemi kökten değişiyor

Gayrimenkulde ‘gerçek değer’ devri: Vergi sistemi kökten değişiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni bir adım atıyor. Gayrimenkul sektörüne yönelik hazırlanan yeni sistemle, vergilendirmede rayiç bedel yerine gerçek değer esas alınacak. Sistem, milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkulde rayiç bedel uygulamasının neden olduğu vergi kaybını önlemek için kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Bu kapsamda bakanlık, “gerçek değer üzerinden vergilendirme” sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Yeni düzenleme, 2026 itibarıyla uygulanmaya başlanacak ve tüm taşınmazlar gerçek değerleri üzerinden vergilendirilecek. Yeni sistemle hem vergide adalet sağlanması hem de kamu gelirlerinin artırılması hedefleniyor. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, yeni uygulama ile kayıt dışılık minimize edilerek devletin vergi kaybı azaltılacak.

YURT DIŞI UYGULAMALAR İNCELENDİ

Bakanlık, bu düzenlemeyi oluştururken yurt dışındaki başarılı örnekleri detaylı şekilde analiz etti. Cumhurbaşkanlığı’nın yıllık programında da, gayrimenkul sektörü için yeni bir değerleme sistemine ihtiyaç duyulduğu vurgulanmıştı. 2026’ya kadar teknik altyapının tamamlanması ve “taşınmaz değer haritalarının” oluşturulması planlanıyor.

TAPU VE KADASTRO SİSTEMİNE ENTEGRASYON

Taşınmazların değerlerini ve mülkiyet bilgilerini içerecek yeni sistem, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi ile entegre çalışacak. Teknik çalışmaların ardından, gayrimenkullerin gerçek değerleri üzerinden vergilendirilmesini mümkün kılacak bir kanun değişikliği yapılacak.

MEVCUT SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Şu anda gayrimenkul alım-satım işlemlerinde, alıcı ve satıcı taraflar tapu harcı olarak “binde 20 oranında” ödeme yapıyor. İşlemler sırasında beyan edilen alım-satım bedeli, emlak vergisi değerinin altında olamıyor. Ancak gerçek değer yansıtılmadığında, cezalı işlem uygulanarak eksik harç tahsil ediliyor.

Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gayrimenkuller, iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde satıldığında, elde edilen kazanç “değer artışı kazancı” olarak vergilendiriliyor. Vergi hesaplamasında satış bedelinden endekslenmiş alış bedeli, tapu harcı ve benzeri giderler ile yıllık istisna düşülerek kalan tutar üzerinden gelir vergisi alınıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.