Gıda enflasyonu zirveye yürüdü: Türkiye ile dünya arasındaki fark açılıyor

Gıda enflasyonu zirveye yürüdü: Türkiye ile dünya arasındaki fark açılıyor
Dünya genelinde gıda fiyatları düşerken, Türkiye'de ise ateşi yükselen enflasyon etkisiyle fiyatlar artmaya devam ediyor. TÜİK'in açıkladığı Haziran ayı verilerine göre Tarım ÜFE, bir önceki aya göre yüzde 1,95 bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 54,58 artış gösterdi.

Türkiye'de artan enflasyon ve hayat pahalılığı gıda enflasyonunda dünyayı solladı.

TÜRKİYE GIDA ENFLASYONUNDA ZİRVEDE

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre, küresel gıda fiyatları, tahıl fiyatlarındaki düşüşle dengelenen bitkisel yağ, şeker ve süt ürünleri endekslerindeki artışlarla aylık bazda değişmezken Türkiye'de rekorlar kırıyor.

TÜİK RAKAMLARI AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayına ilişkin Tarım ÜFE verilerini yayımladı.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), Haziran 2024'te bir önceki aya göre yüzde 1,95, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 21,91, bir önceki yılın haziran ayına kıyasla yüzde 54,58 ve on iki aylık ortalamaya göre yüzde 61,49’luk artış kaydetti.

Ana gruplarda ise bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 9,72 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 4,23 azalış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,01 artış görüldü.

Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 156,24 artış ile yağlı meyveler, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 22,70 azalış ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.