Güçlü istihdam verileri uzmanları endişelendirdi: Fed'in faiz indirimi tehlikede mi?

Güçlü istihdam verileri uzmanları endişelendirdi: Fed'in faiz indirimi tehlikede mi?
ABD’de eylül ayının güçlü istihdam verileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar beklenen 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisini zayıflattı. Uzmanlar bu olumlu verilerin büyük çaplı bir faiz indirimine gitme olasılığını azalttığını vurguladı.

Eylül ayındaki tarım dışı istihdam verisinin 254 bin artış göstermesi ve önceki aylara yönelik yukarı yönlü revizyonlar, ABD ekonomisinin beklenenden daha sağlam bir şekilde büyüdüğünü gösterdi.

Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) büyük bir faiz indirimi yapma ihtimalini güçten düşürdü. Tarım dışı istihdam verisi, piyasa beklentilerini aşarken, temmuz ve ağustos aylarındaki veriler de yukarı yönlü revize edildi. Hizmet sektörü verilerinin de Şubat 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşması, ekonomideki canlanma umutlarını artırdı.

FED HANGİ ADIMLARI ATACAK?

Florida merkezli Agile Investment Management’ın kıdemli portföy yöneticisi Peter Azzinaro, "Fed, eylül ayında 50 baz puanlık bir indirim yaptı. Yılın geri kalanında yeni bir indirim yapmamak ve verilere dayalı kalmak isteyebilir" dedi.

Azzinaro, piyasaların önceden bu kadar büyük bir indirim beklemesinin gerçekçi olmayabileceğine dikkat çekti. Alliance Bernstein’in baş ekonomisti Joseph Carson, Fed’in eylül ayında yaptığı indirimin zamanlaması hakkında şüphelerini dile getirerek, "Fed, akademik çerçevelere fazla güveniyor ve ekonominin gerçek performansına yeterince önem vermiyor" ifadesini kullandı.

KASIM’DA FAİZ İNDİRİMİ OLACAK MI?

Minneapolis merkezli Thrivent’in baş yatırım yetkilisi David Royal, "Eylül ayı istihdam verisi bilinseydi, Fed bu kadar büyük bir indirim yapmazdı" dedi. Zacks Investment Management'da portföy yöneticisi Brian Mulberry ise enflasyon beklentilerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

CME FedWatch verilerine göre, Fed’in kasımda 25 baz puanlık bir indirim yapma ihtimali yüzde 98’e yakınken, aralık ayında çeyrek puanlık bir indirim ihtimali yüzde 80 seviyelerinde. Ancak uzmanlar, istihdam verilerinin ve diğer ekonomik göstergelerin gücüne bağlı olarak Fed’in kararlarının değişebileceğini düşünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.