Hazine ve Maliye Bakanlığı noktayı koydu: Kiralar altın cinsinden alınabilir mi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı noktayı koydu: Kiralar altın cinsinden alınabilir mi?
Kira fiyatları ev sahibi olmayan vatandaşların boğazına dayanmışken kiraların altın yoluyla temin edilebileceğine dair söylemler korku yarattı. Hazine ve Maliye Bakanlığı yayımladığı açıklamayla konuya son noktayı koydu.

Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye'de kira fiyatları son yıllarda fahiş seviyelere yükseldi.  Öyle ki ortamala kira fiyatları 17 bin lira olan asgari ücretle yarışır duruma geldi. Bölge ve ilçelere göre değişen fiyatlar çoğu yerde asgari ücretin çok üzerinde seyrediyor.

YÜZDE 25 ZAM UYGULAMASI SONA ERDİ

Hükümetin hızlı kira artışlarını kontrol altında tutmak için devreye soktuğu yüzde 25 oranında "tavan kira zammı" uygulaması  1 Temmuz 2024 itibarıyla sona ermişken altın cinsinden kira iddiaları gündemi sarstı.

BAKANLIK 'MEVZUATA AYKIRI' DEDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ilişkin, "Kira bedelinin altın cinsinden ödenmesi anılan mevzuata aykırılık oluşturmaktadır." açıklamasını yaptı.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dahil gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacakları hüküm altına alınmıştır. Öte yandan, bahsi geçen tebliğde uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere ve/veya emtiaya endekslenen ve/veya dolaylı olarak dövize endekslenen sözleşmelerin de 32 sayılı Karar'ın 4'üncü maddesinin (g) bendi uygulaması kapsamında dövize endeksli sözleşme olarak değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır. Sosyal medyada yer alan haberlerde belirtilen kira bedelinin altın cinsinden ödenmesi anılan mevzuata aykırılık oluşturmaktadır. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için zikredilen mevzuat hükümlerine aykırı işlem tesis edilmemesi önem arz etmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.