IMF Almanya'nın büyüme beklentisini yüzde sıfıra düşürdü

IMF Almanya'nın büyüme beklentisini yüzde sıfıra düşürdü
Uluslararası Para Fonu (IMF), Almanya'nın 2023 yılı için büyüme beklentisini yüzde 0,2'den yüzde 0'a düşürdü. Alman ekonomisi, zayıf sanayi ve emlak piyasasındaki sorunlarla birlikte yeniden resesyona girme riskiyle karşı karşıya.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekim ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Almanya'nın 2023 yılına ilişkin büyüme beklentisini yüzde 0,2'den yüzde 0'a düşürdü. Avrupa'nın en büyük ekonomisinin 2024 yılı için büyüme tahmini de yüzde 1,3'ten yüzde 0,8'e indirildi. IMF'nin bu revizyonu, Alman sanayisinde süregelen zayıflığa ve emlak piyasasındaki sorunlara dikkat çekti.

IMF, Almanya ekonomisinin büyüme tahminlerini düşürdü - Norm Haber

KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM

IMF, küresel ekonomi için 2024 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,2'de sabit tutarken, gelecek yılki büyüme tahminini yüzde 3,3'ten yüzde 3,2'ye çekti. Raporda Hindistan, Çin ve ABD'nin küresel büyümenin itici güçleri olmaya devam ettiği vurgulandı. Ancak Almanya'nın büyüme sorunları nedeniyle, Avro Bölgesi'nin 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 0,9'dan yüzde 0,8'e, 2025 yılı tahmini ise yüzde 1,5'ten yüzde 1,2'ye düşürüldü.

ALMANYA’NIN "AVRUPA'NIN HASTA ADAMI" OLMA RİSKİ

IMF raporunda, Almanya'nın yeniden "Avrupa'nın hasta adamı" olup olmayacağı yönünde tartışmalar yeniden gündeme geldi. Alman sanayisi uzun süredir zayıflık gösterirken, ülke ekonomisi artan faiz oranları, düşük yatırımlar ve yapısal değişiklikler nedeniyle büyüme zorlukları yaşıyor. 2023'ün ikinci çeyreğinde Alman ekonomisi, azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü. Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrek için daha düşük büyüme beklentisi sunarken, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) da Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'da (GSYH) daha fazla küçülme olasılığını değerlendirdi.

IMF, Almanya için büyüme tahminini zayıf sanayi nedeniyle yüzde 0'a düşürdü; ülke yeniden resesyona girebilir

ALMAN EKONOMİSİ RESESYON RİSKİ ALTINDA

Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte küçülmesi durumunda, ülke teknik olarak resesyona girecek. Teknik resesyon, iki çeyrek üst üste GSYH küçülmesi anlamına geliyor. Almanya, 2020'de pandemi nedeniyle resesyona girmişti ve 2009'dan bu yana ilk kez ekonomik daralma yaşamıştı.

G7 ÜLKELERİ ARASINDA ALMANYA

2022 yılında Alman ekonomisi, yüksek enflasyon, enerji fiyatlarındaki artış, zayıf yatırımlar ve düşük dış talep gibi etkenlerle yüzde 0,3 daraldı. Bu küçülme, Almanya'yı G7 ülkeleri arasında daralan tek ekonomi haline getirdi. Almanya, bu yıl da benzer bir ekonomik küçülme yaşarsa, G7 ülkeleri arasında üst üste iki yıl daralan tek ülke olacak.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.