IMF’den Türkiye raporu: Enflasyonda düşüş bekleniyor

IMF’den Türkiye raporu: Enflasyonda düşüş bekleniyor
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'deki enflasyonun kademeli politika adımlarıyla azalmasının beklendiğini duyurdu. TCMB’nin, enflasyonu kontrolü için için gerekirse daha fazla sıkılaştırma politikası uygulamaya hazır olması gerektiği de vurgulandı.

IMF'nin Türkiye değerlendirmesi, 27 Eylül’de tamamlanan 4. madde konsültasyonuna dayanıyor. Fon, Türkiye’deki ekonomi politikalarının son dönemdeki kararlı değişimlerle daha sıkı hale geldiğini ve bunun ülkenin mali disiplinine katkı sağladığını belirtti. Vergi ve harcama düzenlemeleriyle mali açıdan daha sağlam bir yapı kurulmaya çalışıldığı vurgulanan raporda, gelir politikalarındaki iyileştirmelerin güven artırıcı etkisine dikkat çekildi.

Ayrıca, politika dönüşümlerinin ekonomik dengesizlikleri azaltarak güven ortamını yeniden canlandırdığı ifade edildi. Sıkılaşan mali koşulların iç talebi frenlemesi sonucu enflasyonun aşağı yönlü bir seyir izlediği kaydedildi. Piyasa duyarlılığının olumlu yönde gelişmesiyle yerli ve yabancı yatırımcıların Türk Lirası cinsinden varlıklara ilgisinin arttığı belirtildi.

CARİ AÇIKTA İYİLEŞME

Düşük emtia fiyatları, canlı ihracat ve azalan altın ithalatı gibi etkenlerin Türkiye’nin hem brüt hem de net rezerv pozisyonunda belirgin bir iyileşme sağladığı ve cari hesabı güçlendirdiği de IMF’nin raporunda öne çıktı.

ENFLASYON DÜŞÜŞÜ SÜRECEK Mİ?

IMF, Türkiye’deki yetkililerin uyguladığı kademeli politika ayarlamaları ile enflasyonun daha da gerileyeceğini öngörüyor. Ancak raporda, aşağı yönlü risklerin önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Özellikle beklenenden güçlü ücret ve fiyat baskıları, sermaye akışlarında olası gerilemeler, yükselen küresel enerji fiyatları ve jeopolitik riskler, bu süreçte enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabilir.

"KADARLI SIKILAŞMA SÜRMELİ"

Enflasyonla mücadelede mali disiplinin önemine dikkat çeken IMF, Türkiye’nin kamu borçlarının sürdürülebilir seviyelerde tutulması gerektiğini belirtti. Enflasyonun daha fazla düşürülmesi için koordineli mali, parasal ve gelir politikalarının uygulanması gerektiği ifade edilen raporda, “enflasyonun hedef seviyelere yaklaşana kadar sıkı ve veriye dayalı para politikasının sürdürülmesi” gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Türkiye’nin mali tamponlarını güçlendirmek için daha büyük mali konsolidasyon adımları atılmasının önerildiği kaydedildi.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE GÜVENİN ARTMASI BEKLENİYOR

IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun değerlendirmelerine de yer verilen açıklamada, Türkiye’nin 2023 ortalarından itibaren attığı kararlı politika adımlarıyla riskleri azaltmayı başardığı ifade edildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadeleye bağlı kalarak gerekirse daha fazla sıkılaştırmaya gitmesi gerektiği dile getirilirken, finansal istikrarı korumak için reformların devam etmesinin kritik olduğu belirtildi.

IMF ayrıca, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün gri listesinden çıkmasının takdir edildiğini ve yapısal reformların sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Daha kapsayıcı, yeşil ve sürdürülebilir büyüme hedefiyle reformların hız kazanması çağrısında bulunuldu.

ENFLASYON VE BÜYÜME ÖNGÖRÜLERİ

IMF, Türkiye’nin enflasyon tahminlerine de yer verdi. Buna göre, 2025 yılında enflasyonun yüzde 24 seviyesine düşmesi bekleniyor. Büyüme tarafında ise Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3, 2025'te yüzde 2,7 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. İşsizlik oranının ise 2025’te yüzde 9,9'a yükseleceği ancak sonrasında kademeli olarak düşeceği öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.