İPA araştırma ortaya koydu: 'Asgari ücretli Londra'da daha rahat yaşıyor'

İPA araştırma ortaya koydu: 'Asgari ücretli Londra'da daha rahat yaşıyor'
İstanbul Planlama Ajansı İstanbul ve Londra'daki market fiyatları ekonomik tabloyu ortaya çıkardı. Çıkan sonuç ise beklenenden daha derin bir finansal kriz yaşandığını gösterdi. Öyle ki mega kent İstanbul, Londra'dan daha da pahalı! İşte detaylar...

İstanbul Planlama Ajansı'nın yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretlinin geçim maliyeti, Londra'dakinden daha yüksek. Araştırmada, 20 temel gıda ürününün fiyatları karşılaştırılarak, iki şehirdeki asgari ücretlilerin alım gücü incelendi.

İSTANBUL'DA HAYAT DAHA ZOR

Londra'da yapılan alışveriş 2 bin 972 lira tutarken, İstanbul'da ise bu rakam 3 bin 297 liraya yükseliyor. Öte yandan asgari ücretin Londra'da sadece yüzde 3'ünü gıda alışverişine harcayan bir kişi, İstanbul'da maaşının yüzde 19'unu bu kalem için ayırmak zorunda. Öyle ki Londra'da yaşayan bir asgari ücretli, maaşıyla 296 kilo kıyma alabiliyorken, İstanbul'da bu rakam sadece 40 kiloya düşüyor. 

Ayrıca benzer şekilde, Londra'da asgari ücretli maaşıyla 994 kilo tavuk kanat, 1070 yumurta, 3093 litre süt ve 2896 paket makarna alırken, İstanbul'da bu ürünlerden çok daha az miktarda satın alınabiliyor.

Araştırmadan çıkan sonuçlar, İstanbul'da yaşayan asgari ücretlilerin Londra'dakilere kıyasla daha zor şartlarda yaşadığını açıkça gösteriyor. Bu durum, Türkiye'deki enflasyon ve gıda fiyatlarındaki artışın endişe verici bir boyuta ulaştığını da ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.