İSO açıkladı! Türkiye'nin sanayi devleri belli oldu

İSO açıkladı! Türkiye'nin sanayi devleri belli oldu
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. 2023 yılı verilerine göre ; üretimden satışlarda en büyük şirket 484 milyar TL'lik satışla yine Tüpraş oldu. İkinci sırada 238 milyar TL ile Ford Otomotiv, üçüncü sırada ise 227 milyar TL ile Star Rafineri takip etti. Detaylar haberimizde...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın 2023 yılı sonuçları belli oldu. 

TÜPRAŞ BİRİNCİ SIRADA

Araştırmaya göre, üretimden satışlarda en büyük şirket 484 milyar liralık satışlarıyla Tüpraş oldu. Tüpraş'ı 238 milyar liralık satışla Ford Otomotiv ve 227 milyar liralık satışla Star Rafineri takip etti.

İstanbul Altın Rafinerisi 142,5 milyar TL'lik satışla dördüncü olurken, geçen sene yedinci sıradan yer bulan Toyota Otomotiv 127,4 milyar lirayla beşinci sıraya yükseldi. Oyak-Renault ise üç basamak yükselerek 107,2 milyar lirayla 6'ncı
sıraya yükseldi.

Yeni Proje (19)-1

MERCEDES-BENZ TÜRK AŞ'TE DEV YÜKSELİŞ

Beyaz eşya devi Arçelik 99,9 milyar TL'yle 7'inci olurken, Mercedes-Benz Türk AŞ ise 94,2 milyar TL'yle 15'inci sıradan 8'inci sıraya yükseldi.

ÜRETİMDEN SATIŞLARDA ARTIŞ YAŞANDI

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO 500’de üretimden satışların 2023 yılında yüzde 42,1 artarak 4 trilyon 485 milyar liradan 6 trilyon 375 milyar liraya çıktığını ifade ederek “2021 ve 2022 yıllarına göre zayıf bir performansa işaret eden bu artışın 2022 yılının sonundan itibaren geldiğini tahmin etmek zor değildi. Üretimden satışlarda büyüme bir önceki yıl yüzde 119 iken, 2023 yılında yüzde 42,1’e gerilemesinin nedenlerine baktığımızda; yavaşlayan küresel talep, 6 Şubat’ta ardı ardına yaşadığımız deprem felaketleri ve seçimler sonrasında ekonomi politikalarında yaşanan değişim belirleyici rol oynadı'' sözlerine yer verdi.

FİNANSMAN GİDERLERİ UÇTU

2023’ün en çarpıcı gelişmelerinden birinin de uzun yıllardır ilk kez ortaya çıkan net kambiyo zararı olduğunu belirten Bahçıvan, “Buna karşılık kambiyo işlemleri haricindeki diğer gelirlerden elde edilen net kar, 282 milyar liraya çıkarak kur zararını fazlasıyla telafi etti. Bu sayede toplam faaliyet dışı gelirlerin net satışlara oranının yüzde 2,1’den yüzde 3,6’ya çıktığı anlaşılıyor. Bu noktada, söz konusu gelirler içerisinde faiz, temettü, iştirak, menkul kıymet, duran varlık satışı, komisyon vb. gibi kalemlerin yer aldığını hatırlatmak isterim. Sanayinin son 10 yıldaki üretim faaliyeti dışı gelirlerinin dönem kar ve zarar toplamı içindeki paylarına da dikkat çekmek istiyorum. Bu pay, üst üste dört yıl düşüşle 2022’de yüzde 22,9’a kadar geriledikten sonra 2023’te yüzde 41,3’e çıkmış ve geçmiş yıllardaki ortalamasına yaklaşmış gözüküyor” ifadelerini kullandı.

''HİPERENFLASYON BÜYÜK ZARAR VERDİ''

2022 yılında ekonomide rasyonaliteden kopuş ve ekonomik uygulamalardaki ‘gel-git’lerin ekonomide yarattığı tahribatın çok konuşulduğuna vurgu yapan Bahçıvan, “İSO 500’ün 2023 sonuçlarını bir anlamda ‘finansal istikrardan uzaklaşmanın ilk etkisinin yüksek enflasyon olacağı, enflasyonist bir büyüme yapısının da nitelikli ve sürdürülebilir olamayacağı’ gerçeğini gösteren mikro bir laboratuvar olarak görmeliyiz. Artık hepimiz biliyoruz ki yüksek enflasyon şirket bilançolarında geçici bir illüzyon yaratıyor. Zaman geçtikçe gerçeklerle yüzleşiyoruz. İSO 500’ün temel göstergelerinin bize söylediği de bu. Bizim reel sektör olarak yaşadıklarımız bir yana; yüksek enflasyonun kamu maliyesi, mali dünya ve hepsinden de önemlisi toplumda yaratmış olduğu hasar büyük. Çünkü enflasyon sadece ekonomik bir hasar değil, sosyolojik, psikolojik ve en önemlisi ahlaki, etik bir etki de yaratıyor” vurgusunu yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.