İstanbul’da fiyat ve stokçuluk denetimi: 34 milyon lira ceza kesildi!

İstanbul’da fiyat ve stokçuluk denetimi: 34 milyon lira ceza kesildi!
Ticaret Bakanlığı ekipleri, İstanbul’un tüm ilçelerinde kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. Özellikle yerel ve ulusal marketler hedef alınarak temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin fiyatları ve etiketleri incelendi. Bu denetimler sonucunda, 6 bin 498 firma ve 85 bin 464 ürün kontrol edildi, ve 9 bin 751 ürünün mevzuata aykırı olduğu belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle toplam 34 milyon 254 bin 454 TL idari para cezası kesildi.

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, marketler ve restoranlarda yapılan yoğun denetimlerin sonuçlarını açıkladı. Menteşe, denetimlerde incelenen ürünler arasında 9 bin 751’inin mevzuata aykırı bulunduğunu ifade etti.

Ticaret Bakanlığı ekipleri, İstanbul’un her köşesinde yerel ve ulusal marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimleri yaptı.

02.06 19 New Folder (2) Aa 35190470

Denetimlerde, ürünlerin etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklar, etiket fiyatının değişim tarihi ve ürünün önceki fiyatları kontrol edildi. Ayrıca manav reyonlarındaki meyve ve sebzelerin menşei ve geliş fiyatları Hal Kayıt Sistemi üzerinden doğrulandı.

‘’AYKIRILIKLARA İDARİ İŞLEM TESİS ETTİK’’

Menteşe, denetimlere ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Temmuz ayı içinde 6 bin 498 firma denetledik. Bu firmalarda toplam 85 bin 464 ürünü inceledi arkadaşlarımız. Yaptığımız bu incelemelerde toplam 9 bin 751 ürünle ilgili mevzuata aykırılık tespit ettik. Bu ürünlerde tespit ettiğimiz aykırılıklara idari işlem tesis ettik. Bunların karşılığı yaklaşık olarak 34 milyon 254 bin 454 liraya tekabül ediyor." şeklinde konuştu.

19 günlük süreçte 3 bin 12 yerel ve ulusal markette denetim yapıldığını belirten Menteşe, bu süreçte 70 bin 693 ürünün incelendiğini ifade etti. İncelemelerde alım ve satım fiyatları arasında aşırı artış görülen ürünlerle ilgili bilgi ve belge talep edildiğini, bu belgelerin önce Ticaret İl Müdürlüğünde incelendiğini ve aşırı artış tespit edildiğinde İç Ticaret Genel Müdürlüğü bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na yönlendirildiğini açıkladı.

CİMER’e gelen şikayetlerin de değerlendirildiğini vurgulayan menteşe,  "Temmuz ayı içinde 361 CİMER şikayeti gelmiş Ticaret İl Müdürlüğümüze. Bunlarla ilgili incelemeler yapmışız. Buradaki 211 aykırılığa da işlem tesis ettik. Haksız fiyat artışı dediğimiz denetimlerimizle ilgili yaklaşık 5 bin 103 ürünle ilgili temmuz ayı içinde bilgi, belge talep ettik. Şu ana kadar gelen evrakları incelediğimizde 97 ürünle ilgili ifade edilemeyecek artış var diye düşündüğümüz ürünleri Ticaret Bakanlığımız bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulumuza gönderdik." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.