Kira gelirlerinde 'kayıt dışılık' adımı: Ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya

Kira gelirlerinde 'kayıt dışılık' adımı: Ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya
Hükümetin kirada kayıt dışılığı önlemek için aldığı tedbirler, bazı ev sahiplerini endişelendirdi. Kontratsız ödeme alan ev sahipleri paniğe kapılırken, kiracılar kontrat talep ediyor. Ancak ev sahipleri elden ödeme konusunda ısrarcı davranıyor.

Hükümetin kira gelirlerindeki kayıt dışılığı engellemek için attığı yeni adımlar, bazı ev sahiplerini endişelendirdi. Kontratsız ve elden ödeme sistemi ile kira alan ev sahipleri, bu düzenleme karşısında panik yaşıyor. Kiracılar ise kontrat yapılmasını talep ederken, ev sahipleri elden ödeme konusunda ısrarcı oluyor.

Kayıt dışı kira gelirlerinin engellenmesi ve fahiş artışların önüne geçilmesi amacıyla alınan bu tedbirler, özellikle kontratsız kiralama yapan ev sahiplerini zor duruma soktu.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, “Kirayı elden ödeyen kiracılara da ceza kesileceği” açıklamasının ardından kiracılar ev sahiplerinden kontrat yapmalarını talep ediyor. Ancak birçok ev sahibi, vergiden kaçınmak amacıyla bu isteği geri çeviriyor. Bazı ev sahipleri, “Ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın” diyerek kiracıları tehdit ediyor. Kiracılar ise haklarını aramak için mahkemeye başvuruyor.

1.5 MİLYON BOŞ DAİRE VAR MI?

Türkiye genelinde 1,5 milyondan fazla boş konut bulunuyor. Bu konutların 750 bin adedi ise İstanbul’da. Ancak bu dairelerin bir kısmı aslında boş değil. Kiracılar, kontrat yapılmadığı için resmi olarak görünmüyor. Kayıt dışı kalan bu kiralamalar, büyük vergi kaybına yol açıyor ve bu durum da hükümetin hedefinde.

KİRACILAR YASAL HAKLARINI KULLANMALI

Avukat Ercan Aslan, bu konuda yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Maliye’nin yeni kararları sonrası kontratsız ve elden ödeme yapan ev sahiplerine dava açmak isteyen kiracıların sayısında artış görüyoruz. Eğer ev sahibi kira kontratını reddediyor ve ödemeleri elden talep ediyorsa, bu durumu vergi dairesine bildirebilirsiniz. Kiracılar, kira kontratı talebini resmi yollarla (noter aracılığıyla) ileterek haklarını güvence altına almalıdır. Elden ödeme yapmak, uzun vadede hem kiracılar hem de ev sahipleri için risk teşkil etmektedir.”

EV SAHİPLERİNDEN YENİ YÖNTEM: KİRA YARISI BANKAYA, YARISI ELDEN

Bazı ev sahipleri ise yeni bir yöntem geliştirmiş durumda. Kiranın bir kısmını banka üzerinden, bir kısmını elden talep ediyorlar. Emlak uzmanı Murat Gözüpek, bu konuda şunları söyledi:

“Kira fiyatlarındaki son iki yıllık artış yüzde 200’ü aşmış durumda. Ev sahipleri için bu, yüksek vergiler anlamına geliyor. Bir kesim, vergiden kaçınmak amacıyla kiranın bir kısmını bankadan, bir kısmını elden alıyor. Kiracılar da mecburen kabul ediyor çünkü yeni bir eve taşınmak çok daha maliyetli.”

AĞIR CEZALAR GELİYOR

Maliye Bakanlığı, elden ödeme yapan ev sahiplerine ağır cezalar uygulanacağını duyurdu. Ödemelerin banka veya PTT üzerinden yapılması zorunlu hale getirilecek.

Uymayanlara, ödemeye konu tutarın yüzde 10’u oranında ceza kesilecek ve bu ceza tutarının 5 bin TL’den az olmayacağı belirtiliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, bir yıl içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası en fazla 20 milyon TL’yi bulabilecek. Uygulamanın 2025 başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.