Kiracılar için kara haber! 1 Temmuz itibarıyla son buluyor: Yüzde 25 sınırında son durum

Kiracılar için kara haber! 1 Temmuz itibarıyla son buluyor: Yüzde 25 sınırında son durum
Kiracılar için kara haber! Ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya gelecek! 1 Temmuz 2024 itibarıyla son buluyor! Yüzde 25 kira sınırında son durum...

Türkiye'de kira artışlarında uygulanan yüzde 25'lik sınır, 1 Temmuz 2024 tarihinde sona eriyor. Bu düzenleme, kira fiyatlarında aşırı artışları önlemek amacıyla 2 yıl önce hayata geçirilmişti.

KİRA ZAMMI HESAPLAMA

Ekonomim'in haberine göre son iki yıldır kira sözleşmeleri yenilenirken uygulanan yüzde 25'lik zam sınırı, artık sona eriyor. Bu değişiklikle birlikte kira artış oranları yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) baz alınarak belirlenecek. Kira artış oranları, 12 aylık ortalama enflasyon değerine göre hesaplanacak.

TEMMUZ AYINDA KİRA ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Yeni düzenleme ile ev sahipleri ve kiracılar, kira artış dönemlerinde 12 aylık ortalama enflasyon oranını dikkate alacak. Temmuz ayı kira artış oranı, Haziran enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla kesinleşecek. Haziran enflasyon verileri, 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da duyurulacak.

HAZİRAN AYINDA KİRA ZAM TAVANI NE KADARDI?

NTV'nin haberine göre, Haziran ayında kira zam tavanı, Mayıs enflasyon verilerine dayanarak belirlenmişti. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 olarak gerçekleşti. Bu oran, iş yeri sahiplerinin kiralarına yüzde 62,51 oranında zam yapmasına olanak tanıdı. Ancak, yüzde 25'lik zam sınırı konut kiraları için halen geçerliydi.

KİRALIK PİYASASI NASIL ETKİLENECEK?

Uzmanlar, kira zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte kira piyasasında normalleşme sürecinin başlayacağını öngörüyor. Kontratların piyasa koşullarına dönmesiyle birlikte, fiyatların bir süre sabitlenmesi ve enflasyonun düşmesiyle kira fiyatlarında reel anlamda düşüşler yaşanabileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.