KKM’de sınırlı gerileme sürüyor

KKM’de sınırlı gerileme sürüyor
Kur Korumalı TL Mevduat (KKM) hesaplarındaki düşüş, sınırlı da olsa devam ediyor. Kurdaki dalgalanmalara karşı geliştirilen bu hesaplar, zirve seviyelerinden uzaklaşmaya başladı ve büyüklük 1,6 trilyon liranın altına geriledi.

2021 yılı sonunda, kur oynaklıklarına karşı devreye alınan Kur Korumalı Mevduat hesapları, son haftalarda yavaş ama istikrarlı bir düşüş yaşıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültenine göre, KKM ve katılma hesapları 22 milyar 187 milyon TL (763 milyon dolar) çıkışla 1 trilyon 533,9 milyar TL'den 1 trilyon 511,7 milyar TL'ye geriledi.

KKM hesapları, 18 Ağustos 2023'te 3,4 trilyon TL ile zirve yapmıştı. Ancak o tarihten sonra bu hesaplarda gözle görülür bir düşüş başladı. Son dönemde 1 milyar doların altında gerçekleşen çıkışlar, bu eğilimin sınırlı da olsa sürdüğünü gösteriyor.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KREDİ HACMİ ARTIYOR

Aynı dönemde, bankacılık sektörünün kredi hacminde ise önemli bir artış kaydedildi. 27 Eylül haftasında sektörün kredi hacmi 150 milyar 891 milyon lira artışla 14 trilyon 926 milyar 253 milyon TL'ye yükseldi. Bir önceki hafta bu rakam 14 trilyon 775 milyar 363 milyon TL seviyesindeydi.

Kredi hacmindeki bu artış, piyasadaki talebin güçlü kalmaya devam ettiğini gösterirken, bankaların kredi verme kapasitesinin de genişlediğini ortaya koyuyor.

MEVDUATLAR DA YÜKSELİYOR

Bankacılık sektöründe toplam mevduat da aynı dönemde artış gösterdi. Geçen hafta, bankalar arası dahil olmak üzere toplam mevduat 210 milyar 302 milyon lira artarak 17 trilyon 940 milyar 473 milyon TL'ye yükseldi. Bu büyüme, bankaların mevduat toplama gücünün sağlam kaldığını ve piyasadaki likiditenin genişlemeye devam ettiğini işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.