Konut fiyatlarında ibre tersine döndü: İstanbul ve İzmir’de düşüş

Konut fiyatlarında ibre tersine döndü: İstanbul ve İzmir’de düşüş
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi'ne (KFE) göre, konut fiyatları nominal olarak yıllık yüzde 38,7 arttı, ancak reel olarak yüzde 14,3 düştü. İstanbul ve İzmir'de fiyatlar gerilerken, Ankara'da artış yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, konut fiyatları yıllık bazda nominal olarak yüzde 38,7 oranında artış gösterirken, reel anlamda yüzde 14,3 oranında bir düşüş yaşandı.

KONUT FİYATLARINDA AY BAZINDA DEĞİŞİKLİK

Konut Fiyat Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında artarak 141,3 seviyesine ulaştı. Ancak, reel fiyatlar bir yıl öncesine göre yüzde 14,3 gerileyerek önemli bir düşüş sergiledi.

ANKARA'DA TEMMUZ AYINDA ARTIŞ

İstanbul ve İzmir’de konut fiyatları, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 oranında düşüş kaydederken, Ankara’da yüzde 0,6 oranında bir artış yaşandı. Yıllık bazda ise İstanbul’da yüzde 26,8, Ankara’da yüzde 39,4 ve İzmir’de yüzde 37,0 oranlarında artış görüldü.

TCMB'den yapılan açıklama şöyle:

"Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) (20 23 =100), 20 24 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında artarak 141,3 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,7 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 14,3 oranında azalış göstermiştir.

2024 yılı temmuz ayında İstanbul ve İzmir’de bir önceki aya göre yüzde 0,2 oranında azalış,

Ankara’da ise bir önceki aya göre yüzde 0,6 oranında artış gözlenmiştir. İstanbul, Ankara ve İzmir’de endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, sırasıyla yüzde 26,8 39 4 ve 37,0 oranların da artış göstermiştir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.