Konut fiyatlarında küresel çöküş: Türkiye listede ilk üçte

Konut fiyatlarında küresel çöküş: Türkiye listede ilk üçte
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından açıklanan veriler, Türkiye'nin 2024'ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri olduğunu ortaya koydu. Dünya genelinde konut fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 1 oranında düşerken, Türkiye'de bu oran yüzde 8,9 seviyesine ulaştı.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü ülke yüzde 13,7 ile Lüksemburg olurken, ikinci sırada yüzde 13,2 ile Hong Kong yer aldı. Türkiye ise yüzde 8,9'luk düşüşle üçüncü sırada bulunuyor. Küresel konut fiyatlarındaki düşüş, pandemi sonrası dönemde hız kazanmış ve 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 3,1’e ulaşmıştı.

BAZI ÜLKELERDE KONUT FİYATLARI ARTTI

Öte yandan, bazı ülkelerde konut fiyatları yükseliş trendini sürdürüyor. 2024'ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok arttığı ülke yüzde 15,6 ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olurken, Polonya yüzde 14,6 artışla ikinci, Bulgaristan ise yüzde 12,2 ile üçüncü sırada yer aldı.

TÜRKİYE PANDEMİDE FİYATLARIN EN ÇOK ARTTIĞI ÜLKE OLMUŞTU

Pandemi sürecinde, Türkiye konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülkeler arasında zirvedeydi. 2022'nin üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 59,6'lık rekor bir artış kaydedilmişti. Ancak 2024'ün ilk çeyreğinde bu yükseliş yerini düşüşe bıraktı. Yine de 2019’un son çeyreğinden bu yana konut fiyatları reel olarak yüzde 119,4 oranında arttı. Bu da Türkiye'yi, son yıllarda konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke konumuna taşıyor.

GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERDE FARKLILIK

Gelişmiş ekonomilerde konut fiyatlarındaki düşüş neredeyse durma noktasına geldi. Yıllık bazda, 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 0,3’lük bir gerileme yaşandı. Buna karşın, gelişmekte olan ekonomilerde düşüş hızı artarak devam etti. Asya ülkeleri başta olmak üzere, bu ülkelerde konut fiyatları yıllık bazda yüzde 1,6 oranında düştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.