Konut fiyatlarında reel düşüş sürüyor: Üç şehirde fiyatlar enflasyonun altında kaldı

Konut fiyatlarında reel düşüş sürüyor: Üç şehirde fiyatlar enflasyonun altında kaldı
Son değerlendirmelere göre, enflasyon oranı konut fiyat artışını geçince, reel satış fiyatları gerileme yaşadı. Ağustos'ta reel fiyatlardaki düşüş Türkiye genelinde yüzde -18,3 olurken, İstanbul, Ankara ve İzmir’de de benzer şekilde azaldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibinden.com işbirliğiyle hazırlanan rapora göre, Temmuz’dan Ağustos’a kadar enflasyon oranının altında kalan konut fiyat artışı, reel satış fiyatlarının düşmesine neden oldu. Ağustos 2024 itibarıyla Türkiye genelindeki reel fiyat değişim oranı yüzde -18,3 olurken, bu oran İstanbul’da yüzde -19, Ankara’da yüzde -17,4, İzmir’de ise yüzde -15,4 olarak gerçekleşti.

CARİ FİYATLARDAKİ YILLIK ARTIŞ ORANI AZALDI

Rapora göre, yıllık cari fiyat artış oranı Temmuz ayına göre düşerek, ülke genelinde yüzde 24,1’e geriledi. İstanbul’da yüzde 23, Ankara’da yüzde 25,5, İzmir’de ise yüzde 28,6 oranında yıllık fiyat artışı gerçekleşti. Ancak enflasyon karşısında bu oranlar yeterli olmayınca reel fiyatlarda düşüş yaşandı.

REEL KONUT FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Reel konut fiyat endeksi, 2023 Temmuz'dan bu yana düşüş trendine girdi. Ağustos ayında, İstanbul’da reel fiyat endeksi 156,6, Ankara’da 181,7, İzmir’de ise 170,6’ya geriledi. İstanbul’da 0,7, Ankara’da 0,2, İzmir’de ise 1,2 puanlık bir azalma gözlemlendi.

YILLIK FİYAT ARTIŞI NEGATİFTE

Geçen yılın Ağustos ayında yüzde 65,8’le zirve yapan yıllık reel fiyat artış oranı, 2023’ten itibaren düşüşe geçti. Ağustos 2024’te yıllık değişim oranı yüzde -18,3’le negatifte kaldı.

FİYAT ARTIŞINDA HIZ KAYBI

2022'de zirveye ulaşan yıllık cari fiyat artışları, İstanbul’da yüzde 240,9, Ankara’da yüzde 205,6, İzmir’de ise yüzde 183,1 seviyesindeyken, bu oranlar Ağustos 2024’te sırasıyla yüzde 23, yüzde 25,5 ve yüzde 28,6’ya geriledi. Fiyat artışındaki yavaşlama, konut piyasasında dikkate değer bir değişim olarak karşımıza çıkıyor.

KİRA FİYATLARINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Türkiye genelinde kira fiyatları ise artış göstermeye devam ediyor. Ağustos 2024 itibarıyla ülke genelindeki kiralık konut m² fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 47,1’e yükselirken, İstanbul’da yüzde 46,7, Ankara’da yüzde 56, İzmir’de ise yüzde 62,5 olarak kaydedildi.

REEL KİRA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ

Reel kira fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Ağustos ayında reel kira fiyatlarındaki yıllık değişim oranı yüzde -3,2’ye geriledi. Bu veriler, reel kiraların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 oranında düşük olduğunu gösteriyor.

KİRALIK KONUT TALEBİNDE MEVSİMSEL ETKİ

Kiralık konut piyasasında talep mevsimsel etkilere açık. Özellikle bahar ve yaz aylarında artış gösteren talep, sonbahar ve kış aylarında düşüş eğiliminde. Ağustos ayında kiralık konut talep endeksi yüzde 2,4 azaldı.

Geçen yılın Ağustos ayına kıyasla, kiralık konut talebi yüzde 4,3 daha düşük gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.