Konut fiyatlarında zam beklentisi: 'Faiz inecek' diyenler alıma başladı

Konut fiyatlarında zam beklentisi: 'Faiz inecek' diyenler alıma başladı
Kredi faizlerinde beklenen düşüş ve gayrimenkul fiyatlarındaki artış tahminleri, vatandaşları konut alımına yöneltti. Sektör temsilcileri, reel fiyatların yüzde 11,6 düştüğünü belirterek, "Faiz indirimi beklentisiyle alıcılar harekete geçti" dedi.

Konut satışlarındaki sert düşüşün yerini yükselişe bıraktığı görülüyor. Ağustos ayında satışlar 134 bin 155 adete ulaşırken, temmuz ayında 127 bin 88 adet konut satıldı. Bir önceki yılın ağustos ayında ise bu rakam 122 bin 91 olarak kaydedilmişti.

Aylık yüzde 5,6, yıllık ise yüzde 9,9 artış yaşandı. Sektör temsilcileri, inşaat maliyetlerinin yıllık yüzde 46 artmasına rağmen, satışlardaki durgunluk nedeniyle reel fiyatların düştüğünü ifade ediyor. Faiz indirimi ve fiyat artış beklentisi olan alıcılar, şu anda konut alımına yöneliyor.

KREDİ FAİZLERİ DÜŞÜNCE TALEP ARTACAK

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, konut satışlarında toparlanmanın başladığını belirterek, "Kredili satışların payı azalmış olsa da, maliyet eksenli fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu gören alıcılar bugünkü fiyatları fırsat olarak değerlendiriyor. Kasım 2024 gibi konut kredilerinde bir düşüş bekliyoruz ve bu talebi hızlandıracak" dedi. Yabancı gayrimenkul yatırımlarındaki düşüşün ise Türkiye ekonomisine yıllık 4 milyar dolarlık negatif etki yaratacağını öngördü.

YASTIK ALTI EKONOMİSİ HAREKETLENDİ

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, “Altın ve dövizden kazananlar, gayrimenkuldeki fırsatları görerek alıma yöneliyor. Özellikle faiz indirimi beklentisi bu ilgiyi artırıyor” şeklinde konuştu. ABD’den gelecek faiz indirimi beklentisinin de emtia fiyatlarını yükselteceğini belirtti. Bu nedenle krediye ulaşım zor olduğu için fiyat artış hızının yavaşladığını ancak konut alımında fırsatların devam ettiğini vurguladı.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ ALIMLARI TETİKLİYOR

Bahaş Holding CEO'su Abdüssamet Bahadır ise artan maliyetlere rağmen, satışların yukarı yönlü olduğunu söyledi. Bahadır, "Faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle kredili satışlar yavaş seyredebilir, ancak fiyat artışlarından etkilenmek istemeyenler harekete geçti" dedi. Aynı zamanda nakdi olan yatırımcılar için cazip fırsatlar sunduklarını belirtti.

FİYATLARDA YÜZDE 50 ARTIŞ BEKLENTİSİ

Akkuş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Akkuş, “Müteahhitler fiyat artışı yapmıyor, çünkü çarkların dönmesi gerekiyor. Ancak inşaat maliyetleri yükseldiği için yeni projelerde fiyatlar yüzde 50 hatta yüzde 100 artabilir” uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.