Konut sektöründe hareketlilik: Fiyat durgunluğu talebi artırdı

Konut sektöründe hareketlilik: Fiyat durgunluğu talebi artırdı
Türkiye genelinde konut sektöründe durgunluk yerini hareketliliğe bıraktı. Zam beklentisi ve fiyatların durağan seyretmesi, birçok şehirde tüketici talebini tetikledi. Satışlar, bu yılın aynı döneminde 62 ilde artış gösterdi.

Konut kredilerindeki daralmaya ve faizlerin yükselmesine rağmen, konut fiyatlarında artış bekleyen ve fiyatların durağan gitmesini fırsat gören tüketiciler harekete geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022-2023 Ağustos döneminde 49 ilde gerileyen konut satışları, bu yılın Ağustos ayında 62 ilde yükselişe geçti.

ARDAHAN'DA REKOR ARTIŞ

En dikkat çekici artış Ardahan’da yaşandı; konut satışları yüzde 138 oranında arttı. Ardahan’ı yüzde 58,6 ile Adana, yüzde 44,8 ile Gümüşhane, yüzde 41,4 ile Bartın ve yüzde 40,7 ile Muş takip etti.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ KİLİS'TE

Satışlarda en büyük düşüş ise Kilis’te görüldü. Satışlar yüzde 35,3 oranında geriledi. Kilis’i yüzde 25 ile Şırnak, yüzde 20,9 ile Hakkari ve yüzde 15,9 ile Tunceli izledi.

TURİZM ŞEHİRLERİNDE ARTIŞ

Turizmin gözde şehirlerinden Antalya’da konut satışları yüzde 11,5 artış göstererek 6 bin 361’e ulaştı. Ankara’da yüzde 13,5 artışla 12 bin 496 konut satılırken, İstanbul’da ise yüzde 11,8’lik artışla 19 bin 467 konut satıldı.

İPOTEKLİ SATIŞLAR DÜŞÜŞTE

Türkiye genelinde ipotekli konut satışlarının toplam içindeki payı, son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. 2013 yılında yüzde 37 olan bu oran, 2024 Ağustos ayında yüzde 10,1’e düştü.

SIFIR KONUT SATIŞLARINDA SINIRLI ARTIŞ

İkinci el konut satışları ağırlık kazanırken, yalnızca Ardahan, Batman ve Gümüşhane’de sıfır konut satışları ikinci eli geçti. Özellikle Ardahan’da satılan 93 konutun sadece 1 tanesi krediyle satıldı.

KONUT SATIŞLARI DEVAM EDECEK Mİ?

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, konut satışlarının iki aydır yukarı doğru ivme kazandığını ve bu artışın Eylül ayında da devam edeceğini öngördüğünü belirtti. "Konut kredi faiz oranları düşerse, konut sektörünün yeniden parlak günlerine döneceğini söyleyebiliriz" dedi.

Beyaz Group İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Beyaz, "Faizlerin yüksek olması ve krediye erişimin zorlaşması konut stoklarını artırıyor" dedi. Ancak maliyetlerin stabil kalması durumunda yeni konut fiyatlarının da artmayacağını ve satışların olumlu yönde etkileneceğini belirtti.

Kaynak:Dünya

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.