Kredi kartı harcamalarına yakın takip: Gecikme borçları rekor kırdı

Kredi kartı harcamalarına yakın takip: Gecikme borçları rekor kırdı
Türkiye'de son yıllarda uygulanan sıkı para politikası, kredi kartı harcamalarının büyüme hızını yüzde 50'lere kadar geriletti ancak gecikme borçları sos veriyor. Buna göre, gecikmeye bırakılan borcun toplam bireysel kredi kartı bakiyesine oranı yüzde 22,9 ile rekora ulaşıca kredi kartı borçlarında yakın izleme oranı arttı. İşte detaylar...

Ülkemizde son dönemde uygulanan sıkı para politikası, kredi kartı harcamalarındaki büyüme hızında kayda değer bir gerileme sağlasa da gecikme norçları nedeniyle yakın izleme oranları artış gösterdi.

Merkez Bankası verilerine göre, mart ayı sonunda yüzde 100'ün altına düşen kredi kartı harcamalarının yıllıklandırılmış büyüme hızı, mayıs ayı sonunda yüzde 50 seviyelerine göre kadar düştü.

31 Mayıs ile biten haftada kredi kartı harcamaları yüzde 52,74 artarken, bireysel kredi kartlarındaki büyüme hızı yüzde 51,27'ye, ticari kredi kartlarında ise yüzde 57,01'e düştü. Ancak yakın izlemeye düşen miktarda artış yaşandı.

Yeni Projetugjb

YAKIN İZLEMELERDE ARTIŞ YAŞANDI

Bankacılık sektörü uzmanları, kredi kartı harcamaları büyüme hızı yılın en düşük seviyesine inmiş olsa da kredi kartı borçlarını ödeyememe sorununda artış yaşandığını kaydediyor.

30 ile 90 gün arasındaki geciken borçların yer aldığı ikinci grup yani yakın izlemedeki kredilerde, öncelikle kredi kartı borçları nedeniyle artış yaşanıyor. 

Mart 2024 itibarıyla ticari segmentte ödemesi geciken kredilerin oranı yüzde 0,9 seviyesindeyken, bireysel kredilerde bu oran yüzde 2,8'e ulaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.