Kredi kartları kurtarıcı oldu: Harcamalarda geçen yıla göre yüzde 89’luk artış

Kredi kartları kurtarıcı oldu: Harcamalarda geçen yıla göre yüzde 89’luk artış
Türkiye’nin gündeminden düşmeyen yüksek enflasyon ve zamlar nedeniyle vatandaş, alışverişinde kredi kartlarına yönelmek zorunda kalıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan verilere göre, kartlı ödemelerdeki artış hız kesmeden devam ediyor. Temmuz ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89 artarak 1 trilyon 421 milyar liraya ulaştı.

Ekonomi yönetiminin kredi kartı harcamalarını sınırlama çabaları sürerken, BKM’nin verileri harcamalardaki artışı açıkça ortaya koyuyor. Temmuz ayında Türkiye'de 124,9 milyon kredi kartı, 191 milyon banka kartı ve 96,7 milyon ön ödemeli kart bulunuyordu.

Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, kredi kartı sayısında yüzde 14, banka kartı sayısında yüzde 5, ön ödemeli kart sayısında ise yüzde 19 artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 412,6 milyona ulaşarak yüzde 11 oranında arttı.

Temmuz ayında kartlarla yapılan ödemelerin 1 trilyon 201 milyar lirası kredi kartları, 192 milyar lirası banka kartları ve 26,9 milyar lirası ön ödemeli kartlarla gerçekleştirildi. Kredi kartı ödemeleri yüzde 94, banka kartı ödemeleri yüzde 58 ve ön ödemeli kart ödemeleri yüzde 124 oranında arttı.

KARTLI İŞLEMLERDE YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla temmuz ayında yapılan işlem sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 1,61 milyara ulaştı. Bu işlemlerin 936 milyonu kredi kartlarıyla yapılırken, 558,1 milyonu banka kartları ve 114,2 milyonu ön ödemeli kartlarla gerçekleştirildi. Kredi kartı işlem sayısı yüzde 19, banka kartı işlem sayısı yüzde 8, ön ödemeli kart işlem sayısı ise yüzde 37 oranında arttı.

İnternetten yapılan kartlı ödemeler, geçen yıla göre yüzde 85 artarak 421 milyar 700 milyon liraya yükseldi ve internetten yapılan işlemlerin toplam ödemeler içindeki payı yüzde 29 oldu. İnternetten yapılan işlem sayısı ise yüzde 12 artarak 222,8 milyona ulaştı. Temassız ödemelerde de büyük bir artış yaşandı; temassız ödemeler yüzde 111 artışla 437,4 milyar liraya çıktı ve mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden 4’ü temassız olarak gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.