Kripto yasası Meclis'ten geçti: O faaliyeti yürüten 5 yıl ceza alacak!

Kripto yasası Meclis'ten geçti: O faaliyeti yürüten 5 yıl ceza alacak!
Türkiye, kripto varlıklara ilişkin önemli bir yasal adım attı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini düzenlemeyi ve denetlemeyi amaçlıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, kripto varlıklarla ilgili önemli düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni kabul etti.

Bu yeni düzenleme, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini daha sıkı denetim altına almayı amaçlıyor ve belirli kurallara uymayanlara ağır cezalar getiriyor.

İZİN ALMADAN FAALİYET YÜRÜTME CEZASI 

Kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet göstermek için gerekli izni almayan gerçek ve tüzel kişilerin yetkililerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

KRİPTO VARLIKLARIN HACZİ

Müşterilerin nakit ve kripto varlıkları, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek, iflas masasına dahil edilemeyecek ve üzerlerine ihtiyati tedbir konulamayacak. Müşterilere ait varlıklara ilişkin her türlü adli ve idari talepler kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından karşılanacak.

ZİMMETE GEÇİRME CEZASI

Kripto varlık hizmet sağlayıcısı görevi nedeniyle kendisine emanet edilen varlıkları zimmetine geçiren yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensuplar, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Suçun, hileli davranışlarla işlenmesi durumunda, ceza 14 yıldan 20 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına kadar çıkacak. Ayrıca, zimmet suçunu işleyenler, hizmet sağlayıcının ve müşterilerinin uğradığı zararın üç katı kadar para cezasına çarptırılacak.

MÜŞTERİ VARLIKLARININ KORUNMASI

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, müşterilere ait nakit ve kripto varlıklara ilişkin tedbir, haciz ve benzeri her türlü idari ve adli talepleri yerine getirmekle yükümlü olacak. Adli makamlarca el konulan varlıklar, Kurulca yetkilendirilmiş saklama hizmeti sağlayan kuruluşlar tarafından muhafaza edilecek.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.