Kriptoda yeni dönem: "Paran kadar al, malın kadar sat" dönemi başlıyor

Kriptoda yeni dönem:
Kripto varlıklarla ilgili yasa teklifi Meclis'e sunuluyor. Teklife göre, ani fiyat değişikliklerinden kaynaklanan riskleri önlemek için açığa satış ve kaldıraçlı işlemler yasaklanacak.

Kripto varlıklarla ilgili uzun süredir beklenen yasa teklifi nihayet Meclis'e geliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinden çıkması için gerekli olduğunu belirttiği bu düzenlemede sona yaklaşıldığını açıkladı. Yeni yasa ile kripto varlıkların risklerini azaltmak için açığa satış ve kaldıraçlı işlemler yasaklanacak, yatırımcılar yalnızca ellerindeki parayla işlem yapabilecekler.

Yasa teklifi taslağında, kripto varlıklar uluslararası tanımlara paralel olarak geniş anlamda "gayri maddi varlıklar" olarak tanımlandı. Düzenlemede, kripto varlıkların fiyatlarında ani ve sert değişikliklerin olabileceği göz önünde bulundurularak, risk artırıcı kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemlerin yasaklanması gerektiği vurgulandı.

YATIRIMCILAR PARAN KADAR ALIM YAPACAK

Yeni düzenlemeye göre, yatırımcılar sadece sahip oldukları para kadar alım yapabilecek ve ellerindeki varlıktan fazlasını borçlanarak satamayacaklar. Yurtdışı uygulamalarda da benzer yasaklar ve sınırlamalar getirildiği belirtiliyor. Yasa tasarısına dayalı ikincil düzenlemeler ile kripto varlıkların kredili alım, açığa satış ve kaldıraçlı işlemlerinin yasaklanması planlanıyor.

Kripto varlıkların alım satımının yapıldığı platformlarda gerçekleşen işlemlerin şeffaf ve güvenilir şekilde gerçekleştirilmesi, piyasa bozucu işlemlerin tespit edilip önlenmesi amacıyla bir gözetim sistemi kurulacak. Müşterilerin varlıklarını kendi cüzdanlarında bulundurmaları esas alınacak.

Yasa taslağında "izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı" suçu tanımlandı. Ayrıca, kripto varlık yatırımcısı zarar etmesi halinde sigorta kapsamında olmayacak.

SPK İHRAÇTA YETKİLİ OLACAK

Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK), sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihracına ilişkin esasların belirlenmesi konusunda yetki veriliyor. Fayda kripto varlıkları ve elektronik para mahiyetindeki kripto varlıklar bakımından ise diğer kurum ve kuruluşların görevleri saklı tutuluyor.

YURT DIŞI PLATFORMLAR TÜRKÇE İNTERNET SİTESİ AÇACAK

Türkiye’de yerleşiklerin kendi inisiyatifleri ile yurt dışı platformlarda hesap açarak işlem yapmasında herhangi bir engel bulunmuyor. Ancak yurt dışı platformların Türkçe internet sitesi açması ve Türkiye’de yerleşiklere yönelik reklam yapması halinde tedbirler öngörülüyor.

FİYATLAR SERBESTÇE OLUŞACAK

Platformlarda fiyatların serbestçe oluşacağı belirtilerek, yurt dışı piyasalarda da işlem gören ve fiyatı yurt dışında oluşan kripto varlıklar, Sermaye Piyasası Kanunu’ndaki piyasa bozucu işlemlere yönelik hükümlerin kapsamı dışında tutulacak. Platformların işlemleri güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil, dürüst ve rekabetçi bir şekilde gerçekleştirmesi ve piyasa bozucu işlemlerin tespit edilmesi amacıyla gözetim sistemi kurulacak.

ZARAR KARŞILANMAYACAK

Kripto varlık yatırımları riskli olduğu için kripto varlıkların alım satımına yönelik sigorta mekanizması oluşturulmayacak. Bu işlemler yatırımcı tazminatından muaf tutulacak, böylece kamu üzerine ilave bir yük getirilmesinin önüne geçilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.