Küresel borçlar yılın ilk yarısında 312 trilyon doları geçti

Küresel borçlar yılın ilk yarısında 312 trilyon doları geçti
Uluslararası Finans Enstitüsü, küresel borçların yılın ilk yarısında 312 trilyon dolara çıktığını bildirdi. Artışın kaynağı ise özellikle Çin ve ABD olarak belirtildi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), "Küresel Borç Monitörü" raporunu yayımladı. Rapora göre, küresel borç tutarı yılın ilk yarısında yaklaşık 2,1 trilyon dolar artarak 312 trilyon dolara çıktı. Bu dönemde küresel borçlarda yaşanan artış, geçen yılın ilk yarısında kaydedilen 8,4 trilyon dolarlık artışın önemli ölçüde altında kaldı. Geçen yılın aynı döneminde küresel borç 302,4 trilyon dolar olarak hesaplanmıştı.

ARTIŞIN ÇOĞU ÇİN VE ABD'DEKİ BORÇLANMADAN

Küresel borçlardaki artışın çoğu Çin ve ABD'deki borçlanmadan kaynaklandı. Hindistan, Rusya ve İsveç de bu artışta etkili oldu. Birçok Avrupa ülkesi ve Japonya'da ise toplam borç tutarında belirgin bir düşüş kaydedildi.

GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN PAZARLAR

Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu yılın ikinci çeyreği itibarıyla 210,5 trilyon dolar olarak hesaplanırken, gelişmekte olan piyasalardaki borç 101,3 trilyon dolara ulaştı.

BORÇ DAĞILIMI

Küresel borcun dağılımına bakıldığında, hane halkına ait borçlar bu dönemde 59,6 trilyon dolara, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 89,6 trilyon dolara, kamu borçları 91,7 trilyon dolara ve banka gibi finansal şirketlere ait borçlar 70,9 trilyon dolara yükseldi.

GSYH ORANLARI

Küresel borcun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı genel olarak istikrarlı bir seyir izledi ve yüzde 327-328 civarında seyretti. Hane halkına ait borçların oranı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62'den yüzde 60,9'a düştü.

TÜRKİYE’DEKİ DURUM

Türkiye'de, borçların GSYH'ye oranları dikkate alındığında, yılın ikinci çeyreğinde hane halkına ait borçlar yüzde 12,6'dan yüzde 10,2'ye, finansal olmayan şirketlere ait borçlar yüzde 55,6'dan yüzde 42,8'e geriledi.

GELECEK PROJEKSİYONU

Raporda, küresel kamu borcunun 2030 yılına kadar 92 trilyon dolar olan mevcut seviyesinden 145 trilyon dolara, ardından 2050 yılına kadar 440 trilyon doların üzerine çıkacağının öngörüldüğü belirtildi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.