Maliye'den sıfır araç alanlara yeni düzenleme: Elektronik tebligat dönemi başlıyor

Maliye'den sıfır araç alanlara yeni düzenleme: Elektronik tebligat dönemi başlıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı mükelleflerin uyum maliyetlerini düşüren uygulamaları hayata geçiriyor. 2025’te sıfır araç alanlar için elektronik tebligat zorunlu hale geliyor. Mali müşavirler, mükellef bilgileri olmadan kendi bilgileriyle işlem yapabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin uyum maliyetlerini hafifletmek ve kayıt dışı ekonominin önüne geçmek için bir dizi düzenleme başlattı. Bu kapsamda, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu tebliğleri, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu düzenlemeler, mükelleflerin uyum maliyetlerini ve bildirim yükümlülüklerini azaltmayı hedeflerken, gereksiz bürokratik süreçleri ortadan kaldırarak kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi destekliyor. Özellikle 1,6 milyon mükellefi kapsayan Ba-Bs formlarıyla ilgili önemli bir değişiklik yapıldı.

BA-BS FORMLARINA SON

2005’ten bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için zorunlu olan Ba-Bs formları, elektronik belgelerdeki artış nedeniyle gereksiz hale geldi. Artık mükellefler ve meslek mensupları açısından iş yükü oluşturan bu formlar, düzenlenmeyecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, belgeler arası entegrasyonu artırarak bu formların gerekliliğini ortadan kaldırdı.

SIFIR ARAÇ ALANLAR E-TEBLİGATA DAHİL

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2016 yılında hayata geçirilen elektronik tebligat sistemini genişletiyor. 1 Ocak 2025’ten itibaren sıfır araç alanlar da bu uygulamaya dahil edilecek. Bu düzenleme, araç alan herkes için geçerli olacak, ancak uluslararası kuruluşlar, engelliler ve 18 yaş altı kişiler bu zorunluluktan muaf tutulacak.

Elektronik tebligat ile birlikte, tebligatlar SMS ve e-posta yoluyla anında iletilecek. Devlet, bu uygulama sayesinde milyarlarca lira tasarruf sağlayacak.

ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLAR İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

2013’te başlatılan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile POS cihazları entegrasyonu süreci tamamlanıyor. Yapılan yeni düzenlemeye göre, bu cihazlarla ilgili bildirimin usulleri belirlendi ve şartları taşımayan mükelleflerin yeniden cihaz kullanması zorunlu hale getirildi. Yazılım firmaları ve cihaz üreticileri, entegrasyon işlemlerinden sorumlu olacak. Sorumluluğunu yerine getirmeyenlere 200 bin lira ceza kesilecek.

DİJİTAL VERGİ DAİRESİ DAHA AKTİF

Mükellefler, Dijital Vergi Dairesi sayesinde dilekçe verme, ödeme yapma gibi işlemleri elektronik ortamda yapabiliyor. Artık mükellefler, serbest muhasebeci mali müşavirlerini yetkilendirerek işlemlerini kolaylaştırabilecek. Bu sayede mali müşavirler, mükellef bilgilerine ihtiyaç duymadan kendi bilgileri ile işlemleri gerçekleştirebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.