Marketlerde yeni dönem: Eritme peynir 'kaşar' ismiyle raflara çıkamayacak

Marketlerde yeni dönem: Eritme peynir 'kaşar' ismiyle raflara çıkamayacak
Tarım ve Orman Bakanlığı, peynir sektöründe tüketiciyi korumak amacıyla önemli bir düzenlemeye gidiyor. Yeni Peynir Tebliğ Taslağı ile eritme peynirin tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar peyniri gibi geleneksel peynir çeşitlerini andıracak şekilde piyasaya sürülmesi yasaklanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Peynir Tebliğ taslağıyla eritme peynirin tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar peyniri gibi geleneksel peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak piyasaya sürülmesi yasaklanıyor. 

Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre, 8 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nde yapılan değişikliklerle eritme peynir etiketlerinde en az 1,2 milimetre olan punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak şekilde artırılacak. Ayrıca, çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılacak.

Çeşni amaçlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahılların ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanıyor. Eritme peynirlerinde, peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılmasının önüne geçilecek.

ETİKETLER DÜZENLENMİŞTİ

Tarım Bakanlığı, nisan ayında da tüketicilerin korunması için gıda etiketlerinde yeni bir düzenlemeye gitmişti. Bu düzenleme ile, birbirine karıştırılabilecek gıdaların adlarında ve etiketlerinde, özelliklerini taşımadığı başka bir gıdanın adıyla birlikte “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” gibi ifadelerin kullanılması yasaklanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.