Merkez Bankası rezervleri eriyor: Bir haftada 2,5 milyar dolarlık düşüş

Merkez Bankası rezervleri eriyor: Bir haftada 2,5 milyar dolarlık düşüş
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 23 Ağustos'ta sona eren bir haftalık dönemde önemli bir azalma kaydetti. Bu süreçte yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir düşüş yaşandığı hesaplandı.

CNBC-e için BV Portföy Ekonomisti Ali Orhan Yalçınkaya'nın ve Foreks Haber’in hesaplamalarına göre, 23 Ağustos haftasında Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 2,5 milyar dolar azalarak 150,4 milyar dolara düştü.

Aynı dönemde net uluslararası rezervlerin ise 4 milyar dolar azalarak 43,8 milyar dolara gerilemesi öngörülüyor. 16 Ağustos haftasında brüt rezervler 152,9 milyar dolar, net uluslararası rezervler ise 47,8 milyar dolar seviyesindeydi.

SWAP HARİÇ NET REZERVLERDE CİDDİ DÜŞÜŞ

Bir önceki hafta 25,7 milyar dolar düzeyinde bulunan swap hariç net rezervler de önemli bir düşüş yaşayarak 22 milyar dolara geriledi. Bu, rezervlerdeki düşüşün swap işlemleri hariç de ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor.

TCMB REZERV RAKAMLARINI AÇIKLAYACAK

Merkez Bankası, rezerv rakamlarını perşembe günü Haftalık Para ve Banka İstatistikleri verisiyle saat 14:30'da açıklayacak. Piyasalar, TCMB'nin bu verilerini dikkatle takip edecek.

KKM’DE DÖVİZE KAÇIŞ ETKİLİ OLDU

Son haftalarda KKM’den (Kur Korumalı Mevduat) çıkarak dövize yönelen yurt içi yerleşiklerin artan döviz talebi, dolar/TL kurunda yükselişi tetiklerken, Merkez Bankası rezervlerinde de azalmaya neden oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.