Merkez Bankası’ndan 33 gün sonra bir ilk! Kimse beklemiyordu

Merkez Bankası’ndan 33 gün sonra bir ilk! Kimse beklemiyordu
piyasalardan yoğun bir şekilde dolar toplamaya başlayan Merkez Bankası, iki ay içinde 70 milyar doların üzerinde döviz alımı gerçekleştirdi.

Ancak bugün yapılan açıklamada, TCMB’nin 33 gün sonra ilk kez döviz sattığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, hatalı ekonomi politikalarından 180 derece dönüş yaparak ekonomide rasyonelleşme adımları attı. Bu adımlar sayesinde Türkiye’nin net döviz pozisyonunda önemli iyileşmeler sağlandı. 31 Mart seçimleri sonrası eksi 74.6 milyar dolara kadar gerileyen döviz pozisyonu, yabancı sermaye girişleriyle birlikte hızla toparlandı. TCMB, bu süreçte oluşan para bolluğunu döviz alımı yaparak değerlendirdi.

Ancak, net döviz pozisyonunun 1.4 milyar dolara kadar gerilediği bir dönemde, 33 gün aradan sonra bir ilk yaşandı. Geçtiğimiz ay boyunca günlük ortalama 2.5-3 milyar dolar alım gerçekleştiren Merkez Bankası, dün ilk kez döviz satışı yaptı. Bu adım, net döviz pozisyonunda 250 milyon dolarlık bir düşüşe neden oldu.

Piyasa analistleri, bu satışın geçtiğimiz haftanın son işlem günü ve dün yaşanan kur artışlarının ardından dolar/TL paritesini dengelemek amacıyla yapıldığını düşünüyor. Ancak, net döviz pozisyonunda yıllar sonra ilk kez artıya geçilmesini bekleyen yatırımcılar bu gelişme karşısında şaşkınlık yaşadı. Merkez Bankası’nın bu satış tercihlerine ilerleyen günlerde devam edip etmeyeceği ise merak konusu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.