O araçlar 7 Temmuz’dan sonra satılamayacak! Markalarda zararına kampanyalar başladı

O araçlar 7 Temmuz’dan sonra satılamayacak! Markalarda zararına kampanyalar başladı
O araçlar 7 Temmuz’dan sonra satılamayacak! Otomobil satışlarında yeni biz dönem başlıyor! Markalar zararına kampanyalar başlattı...

7 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan "Genel Güvenlik Yönetmeliği" (GSR II) ile otomobil satışlarında yeni bir dönem başlıyor. Avrupa Birliği’nin güvenlik donanımları yönetmeliğine uymayan araçlar, bu tarihten itibaren satılamayacak. Otomobil sektörünün temsilcileri, kararın ertelenmesi için yoğun toplantılar yapıyor. 

YENİ GÜVENLİK YÖNETMELİĞİ NELERİ KAPSIYOR? 

Geçmişte ABS, hava yastığı, ESP ve lastik basınç uyarı sistemi gibi güvenlik donanımlarını zorunlu hale getiren Avrupa Birliği, şimdi de yeni güvenlik donanımları yönetmeliği GSR II’yi yürürlüğe koyuyor. Bu kapsamda, 7 Temmuz'dan itibaren yeni yönetmelikte belirtilen donanımlara sahip olmayan araçlar satışa sunulamayacak. 

'7 TEMMUZ'A KADAR MARKALARIN ARAÇLARI FATURALANDIRMASI LAZIM’ 

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Habertürk’e yaptığı açıklamada, yeni düzenlemenin sektörü olumsuz etkileyeceğini belirterek "Nisan ayı sonunda açıklanan güvenlik normları gereği, 7 Temmuz'a kadar markaların araçları faturalandırması lazım. Bu durum, 12 ay boyunca satışı yapılabilecek bir otomobilin 2 ay içinde satılması zorunluluğunu doğurdu" dedi. 

ZARARINA KAMPANYALAR BAŞLATILDI 

Bozkurt, mayıs ve haziran aylarında satış temposunun artabileceğini belirterek, "Otomobil markaları 7 Temmuz'a kadar ellerinde kalan araçları satabilmek adına zararına bile kampanya yapıyorlar. 7 Temmuz tarihinin ertelenmesi için yetkililer ile görüşüyoruz, fakat takvim de bir yandan işliyor. Bu süreç tamamlanınca pazardaki satışların düşeceğini düşünüyorum. Bunda, enflasyonu düşürme önlemleri etkili olacaktır" şeklinde konuştu. 

Nisan ayında otomobil satışlarında 20 ay sonra ilk kez düşüş yaşandı. Bozkurt, bu düşüşün nedenlerini şöyle açıkladı: "Nisan'da 9 günlük bayram tatili dolayısı ile satışların düştüğünü söyleyenler oldu, fakat ben buna katılmıyorum, satın almak isteyen bir şekilde alıyor. Son dönemde, yeni bir otomobil satın almaya gücü yetenler azaldı. Ayrıca, araç ihtiyacı olan kişi sayısında da azalma yaşandığını görüyoruz. Taşıt kredilerinde faizler yüksek, araç fiyatlarında artışlar meydana geldi. Tüm bunlar satış rakamlarında etkisini gösteriyor" 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.