Otomotiv pazarında ÖTV etkisi: İthalat artıyor, yerli araç satışları azalıyor

Otomotiv pazarında ÖTV etkisi: İthalat artıyor, yerli araç satışları azalıyor
Türkiye otomotiv pazarında yerli araç satışları düşerken, ithal otomobillerin payı son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Özellikle, Çinli markaların rekabetçi fiyatlarla pazara hızlı giriş yapması ve yerli araçların yüksek ÖTV dilimlerine girmesi, ithalatın artışında etkili oldu.

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) verilerine göre, 2024 yılının Ocak-Temmuz döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yıla göre yüzde 5 azalarak 823 bin 636 adete geriledi. Ekonomim'in haberine göre, yerli üretimin azalmasıyla ithal otomobillerin pazar payı ise hızla yükseldi ve Temmuz ayında yüzde 76 gibi rekor bir seviyeye ulaştı.

Bu artışın ardında, yüksek enflasyon nedeniyle yerli araçların yüzde 80 ÖTV dilimine girmesi ve böylece fiyatlarının yükselmesi bulunuyor. Diğer yandan, Çinli otomobil markaları, rekabetçi fiyatlarla pazara ardı ardına yeni modeller sunarak ithalatı artırdı.

YERLİ SATIŞLAR ERİYOR

2024’ün ilk 7 ayında yerli otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 azalarak dikkat çekici bir gerileme yaşadı. Aynı dönemde toplam pazar yüzde 3 büyürken, ithal otomobil satışları yüzde 8 arttı. Hafif ticari araç satışları yüzde 11 azalırken, yerli hafif ticari araç satışları yüzde 47 gibi ciddi bir düşüş gösterdi. Buna karşın, ithal hafif ticari araç satışları aynı dönemde yüzde 27 arttı.

İHRACATTA DURGUNLUK

Otomotiv ihracatında ise yılın ilk 7 ayında adet bazında yüzde 1'lik bir gerileme kaydedildi. Bu dönemde otomobil ihracatı yüzde 1 artarken, ticari araç ihracatı yüzde 5 oranında düştü. Özellikle traktör ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 20 gibi ciddi bir düşüşle 9 bin 532 adete geriledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.