Pirinç fiyatları 15 yılın zirvesinde!

Pirinç fiyatları 15 yılın zirvesinde!
Son yıllarda değişen iklim koşulları, pirinç piyasasında olumsuz bir etkiye neden olarak fiyatları son 15 yılın zirvesine taşıdı. Asya piyasasında, Tayland beyaz pirinç fiyatları son dönemde ton başına 649 dolara ulaşarak nisan ayından bu yana 71 dolarlık artış gösterdi. İşte pirinçteki etiket değişiminin detayları...

Olumsuz iklim ve hava koşulları, pirinç piyasasında olumsuz bir etki yaparak fiyatları son 15 yılın zirvesine çıakrdı. Hindistan'ın geçen yıl uyguladığı ihracat kısıtlamaları ve El Niño'nun neden olduğu kuraklık gibi faktörlerin ardından, Brezilya'nın güneyindeki sel felaketleri de ticarette trafiğe set çekti ve pirinçte tedariki olumsuz etkiledi.

71 DOLARLIK YÜKSELİŞ

KARAR'ın haberine göre, Asya piyasasında Tayland beyaz pirinç fiyatları son zamanlarda yüzde 5 oranında yükselerek ton başına 649 dolara kadar ulaştı. Bu durum, nisan ayının bu yana 71 dolarlık artışı gözler önüne seriyor. Pirinç, Asya ve Afrika'da milyarlarca insanın önemli gıdası olarak büyük ehemmiyete sahip. Pirincin girdi maliyetindeki artışlar, enflasyonist baskıları artırması ve temel gıda maddelerinin erişilebilirliğini olumszu etkilemesi bekleniyor.

Yeni Proje Prnc

Fitch Solutions'ın BMI biriminde Emtia Analisti Charles Hart, Brezilya'daki şiddetli sellerin fiyatları yukarı yönlü seyretmesine sebep olduğunu kaydetti. Brezilya'nın pirinç üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Rio Grande do Sul eyaletinin önümüzdeki haftalarda etkilenmesi bekleniyor. Hart ayrıca, bu durumun yerli üretim ve ihraç edilebilir fazla stoklar konusunda ciddi endişelere neden olduğunu belirtti. 

Öte yandan ABD Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre, Brezilya dünyanın dokuzuncu en büyük pirinç ihracatçısı konumunda bulunuyor.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.