Prof. Dr. Daron Acemoğlu: BRICS, Türkiye için doğru yer değil

Prof. Dr. Daron Acemoğlu: BRICS, Türkiye için doğru yer değil
Prof. Dr. Daron Acemoğlu, BRICS topluluğunun Türkiye için doğru olmadığını söyledi. Acemoğlu, "BRICS Çin’in ve Rusya’nın elinde. Bunlar dünya dengelerine tehlike arz eden ülkeler. Türkiye'nin sesinin duyulması için BRICS doğru bir yer değil." dedi.

Türkiye İş Bankası’nın "Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış" başlıklı konferansı için Türkiye’ye gelen ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin BRICS'e tam üyelik başvurusunu değerlendirdi.

Gazeteci Murat Sabuncu, konferans sonrası Acemoğlu'na yönelttiği sorulara T24'teki köşesinde yer verdi. Sabuncu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği ABD'den döndükten sonra gazetecilere yaptığı, "(BRICS'e ya da başka yapıya girmeyin) diyenler ile yıllardır parçası olmak için çalıştığımız Avrupa Birliği'nin kapısında bizi yıllarca bekletenler aynı kişiler.” açıklamasını hatırlatması üzerine Prof. Acemoğlu, "Dünyanın gelişmekte olan ülkelerin sesine ihtiyacı var. Ne yazık ki BRICS bunun için doğru bir organizasyon değil." şeklinde konuştu.

'BRICS'TEN AYRI BİR KURUM YARATILMALI'

BRICS'in Çin ve Rusya'nın elinde olduğunu ve bu ülkelerin demokrasiyi tehdit ettiğini vurgulayan Acemoğlu, "Dünyanın gelişmekte olan ülkelerin; yapay zekânın yönü konusunda, denetlenmesi konusunda, küreselleşmenin nasıl değiştiği konusunda Türkiye'nin, Meksika’nın, Brezilya’nın, Endonezya’nın, Hindistan’ın sesine ihtiyacı var. Ama ne yazık ki BRICS bunun için doğru bir organizasyon değil. Ve Türkiye buraya girmeye çalışıyor. BRICS Çin’in ve Rusya’nın elinde. Bunlar dünya dengelerine tehlike arz eden ülkeler, demokrasiye tehdit yaratan ülkeler. Özellikle Rusya. Ama aynı zamanda Çin. Yani dünya ekonomisi tabii ki Çin’e çok bağımlı. Ama Çin’in teknolojiye olan yatırımları daha çok toplumu denetleme, topluma baskı yapmak üzerine. Türkiye'nin ihtiyacı olan o değil. Hindistan’ın, Meksika’nın ihtiyacı olan o değil. Onların sesinin duyulması için BRICS doğru bir yer değil. BRICS’ten ayrı bir kurumun yaratılması lazım.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.