Schengen vizesinde ret oranları artıyor: Türkiye’ye maliyeti dudak uçuklattı

Schengen vizesinde ret oranları artıyor: Türkiye’ye maliyeti dudak uçuklattı
Geçtiğimiz yıl Türkiye'den Schengen vizesi almak için 1 milyonu aşkın başvuru yapıldı ve bu başvuruların yaklaşık yüzde 16'sı reddedildi. Yapılan araştırmalara göre, bu reddedilen başvurular için ödenen toplam tutar 13 milyon euroyu buldu.

Schengen vize başvuruları, Türkiye'den yapılan 1 milyonu aşkın talebin yaklaşık yüzde 16,1'inin reddedilmesiyle mali ve sosyal açıdan büyük yankı uyandırdı.

Son yıllarda, Türkiye’den Schengen bölgesine yapılan başvuruların reddedilme oranında ciddi bir artış yaşandı. Geçen yıl, Türkiye'de reddedilen vize başvuruları için toplamda 13 milyon euro (yaklaşık 465 milyon lira) harcandı.

VİZE REDDİNDE BİRİNCİ ALMANYA

Schengen İstatistik Portalı verilerine göre, 2014'te 35 bin olan Türk vatandaşlarının reddedilen vize sayısı, 2023'te 169 bine yükseldi. Hürriyet'in haberine göre, en fazla vize reddi Almanya'dan geldi; 2023'te 55 bin başvuru reddedilerek, tüm reddedilen başvuruların yüzde 32'sini oluşturdu.

EN CÖMERT ÜLKELER

Schengen vizesi başvurusunda bulunan Türk vatandaşları için en cömert ülkeler arasında Portekiz başı çekiyor; yapılan başvuruların yüzde 93'ü onaylandı. İtalya, Slovakya, Polonya ve İspanya da yüksek onay oranları ile dikkat çekiyor.

BAŞVURU ÜCRETLERİNDE ARTIŞ

2024 yılı itibarıyla Schengen vizesi başvuru ücretleri geçen yıla göre yüzde 12 arttı. Bu artış, başvuru maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor ve başvuru sahipleri için ek bir yük getiriyor.

İRAN TÜRKİYE'Yİ GERİDE BIRAKTI

Avrupa Komisyonu'nun verilerine göre, İranlıların vize ret oranı Türk vatandaşlarından daha yüksek. 2023'te İranlıların ret oranı yüzde 30'a ulaşarak Türkiye'yi geride bıraktı.

Vize başvurularında yaşanan bu zorluklar, hem maddi kayıplara hem de zaman kaybına yol açarken, özellikle Schengen bölgesine giriş yapmak isteyen Türk vatandaşları için önemli bir engel teşkil ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.