SPK'dan yeni güvenlik esasları: Kripto para düzenlemeleri sertleşiyor

SPK'dan yeni güvenlik esasları: Kripto para düzenlemeleri sertleşiyor
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto para platformlarına yönelik yeni ilke ve esaslarını duyurdu. Bu düzenlemelerle, kripto para piyasasında yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilecek. Ayrıca, müşterilerin güvenliği ön planda tutulacak.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), belirlediği esaslara göre, müşteriler adına açılan hesaplar açıkça belirtilerek tanımlanacak ve bu hesaplar sadece belirlenen amaca yönelik kullanılabilecek. Müşteri nakit transferlerinin sadece banka ya da yetkili kuruluşlar aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirilirken, platformlar nezdinde elden nakit alma veya teslim etme işlemleri tamamen yasaklandı.

EMİR ALMA VE KAYITLARIN SAKLANMASINA YENİ STANDARTLAR

Müşteri emirlerinin sadece platformların kendi internet siteleri, mobil uygulamaları ya da yetkili personel aracılığıyla alınması esas kabul edildi. Sosyal medya platformları üzerinden emir alımı yasaklandı. Alınan emirler, tarih, zaman ve kaynak bilgilerini içerecek şekilde kayıt altına alınacak, bu verilerin güvenli şekilde saklanması zorunlu olacak. Telefonla alınan emirlerde ise ses kayıtları da arşivlenerek güvenlik sağlanacak.

PLATFORMLARDA SAHTE PROMOSYON VE GETİRİ VAADİNE SON

SPK, platformların yanıltıcı reklam ve promosyon kampanyaları düzenlemelerini de engelliyor. Kripto para platformları artık getiri garantisi veremeyecek ve yanıltıcı reklamlar yapamayacak. Ayrıca, kripto varlıkların platformlar tarafından güvenli şekilde saklanması gerektiği de vurgulanarak, platformların ellerinde bulunan kripto varlıkların müşterilere karşı sorumluluğu olduğu belirtildi.

KRİPTO VARLIKLAR MÜŞTERİ CÜZDANLARINDA SAKLANMALI

Platformlar, müşterilerin kripto varlıklarını kendi cüzdanlarında saklamalarını teşvik edecek. Eğer kripto varlıklar platformlarda saklanıyorsa, platformların bu varlıkların anahtarlarına dair tam kontrole sahip olmaları gerekiyor. Bu düzenlemenin uygulanması için son tarih 8 Kasım 2024 olarak belirlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.