Taşınmaz ticaretinde yeni dönem: 158 bin liraya kadar cezası var

Taşınmaz ticaretinde yeni dönem: 158 bin liraya kadar cezası var
Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticareti sağlayan ilan sitelerinde emlakçıların "doğrulama" yapmasını zorunlu hale getirdi. Düzenlemeyle yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılığın önlenmesi amaçlanıyor.

Bundan böyle ilanlar taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci hısımları veya eşi tarafından Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yetkilendirilen işletmelerce verilebilecek. Yetkilendirme işlemi e-Devlet yoluyla gerçekleştirilebilecek.

15 Eylül'de devreye alınacak EİDS 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren taşınmaz ticaretinde zorunlu tutulacak. Yetki belgesine sahip olmayan emlakçılar ilgili kanallara ilan giremeyecek.  

SPEKÜLATİF FİYAT ARTIŞI İÇİN ÖNLEM

Ticaret Bakanı Bolat, "Düzenlemeyle ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesini; sahte, aldatıcı ilanların ve bunların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmeyi amaçlıyoruz." dedi.

SOSYAL MEDYADA İLAN VERİLEMEYECEK

"EİDS'nin devreye alınması sonrasında ilanlar Bakanlığımızca sıkı şekilde takip edilecek, mevzuata aykırı hareket edenler hakkında her bir aykırılık için 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek." şeklinde konuşan Bolat, "Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla ilanların farklı mecralardan da yayımlanmasına müsaade etmeyeceğiz. Sisteme entegre olmaksızın verilen tüm ilanları sıkı şekilde denetleyeceğiz ve doğrulama yapılmadan verilen ilanların yayından kaldırılmasını sağlayıp bunlarla ilgili gerekli idari yaptırımları uygulayacağız."

BİRDEN FAZLA EMLAKÇI YETKİLENDİRİLEBİLECEK

Düzenlemede aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilebilmesi ve ilanlarda ada parsel bilgilerine yer verilmesi gibi konularda sektörde fikir ayrılıklarının bulunduğunu gözlemlediklerine işaret eden Bolat, şu değerlendirmede bulundu:

Taşınmaz sahibinin birden fazla emlakçıya ilan yetkisi vermesinin mümkün olduğunu söyleyen Bakan, "Yönetmelik gereği emlak işletmeleri, ilanlarında adres bilgisi hariç olmak üzere il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerine yer vermek zorunda. Bu zorunluluğun EİDS'nin uygulamaya alınması ile getirilmiş bir yükümlülük olmadığı belirtmek isterim. Bu sistemle de aynı durum devam ediyor." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.