TCMB faiz indirecek mi? Goldman Sachs faiz indirimi için tarih verdi!

TCMB faiz indirecek mi? Goldman Sachs faiz indirimi için tarih verdi!
Dünyaca ünlü finans kuruluşu Goldman Sachs, Türkiye'de faiz indirimi döngüsünün ne zaman başlayacağını açıkladı.

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'nin ekonomik geleceği hakkında önemli tahminlerde bulundu. Banka, Türkiye'de politika faiz oranlarının bu yıl sabit kalacağını ve faiz indirimi döngüsünün 2025 yılında başlayacağını açıkladı.

TAHMİNLER 2025'İ GÖSTERDİ 

Goldman Sachs, Türkiye’de bu yıl politika faiz oranının yüzde 50 seviyesinde sabit kalacağını öngörüyor. Bankanın raporuna göre, faiz indirim döngüsü 2025 yılında başlayacak. Bu tahmin, Türkiye ekonomisinde önemli değişimlerin yaşanacağına işaret ediyor.

BANKALARIN NET FAİZ MARJI YÜKSELECEK  

Goldman Sachs'ın analizlerine göre, faiz indirimlerinin başlamasıyla birlikte bankaların net faiz marjında artış bekleniyor. Swap maliyetleri hariç, 2025 yılı için özel bankaların net faiz marjının 130 baz puan artarak yüzde 6'ya ulaşacağı, kamu bankalarının ise 50 baz puan artışla yüzde 3,6'ya çıkacağı tahmin ediliyor. Bu artış, bankaların karlılıklarını olumlu yönde etkileyecek.

DEĞERLEMELERDEKİ İSKONTOLAR

Goldman Sachs analistleri, önceki dezenflasyon döngüsünün başlangıcında hem özel hem de kamu bankalarının değerlemelerinin zirve seviyelere ulaştığını hatırlatarak, şu an özel sektör ve kamu bankalarının son 5 yıllık azami fiyat/kazanç oranına göre yüzde 18-16 iskontolu olduğunu belirtti. Bu durum, yatırımcılar için fırsatlar sunabilir.

ÖZEL SEKTÖR BANKALARI DAHA AVANTAJLI OLACAK

Analistler, bu döngüde yüksek faiz oranlarına dikkat çekerek kısa vadede varlık kalitesi tarafında yönetilebilir riskler gördüklerini ifade etti. Daha yüksek sermaye tamponlarına sahip olan ve değerinin altında görünen özel sektör bankalarının bu süreçte daha avantajlı konumda olacağını öngörüyorlar.

Goldman Sachs'ın Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü üzerine yaptığı tahminler, 2025 yılında başlayacak faiz indirim döngüsüne dikkat çekiyor.

Bu öngörüler, özellikle bankaların net faiz marjının artacağı ve değerlemelerdeki iskontoların yatırımcılar için fırsatlar yaratabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Yatırımcıların bu tahminleri dikkate alarak stratejilerini belirlemeleri, ekonomik gelişmelerin doğru şekilde değerlendirilmesi açısından önemli olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.