TCMB faizi ne zaman indirecek? Bankacılık devlerinin tahminleri o tarihi işaret etti…

TCMB faizi ne zaman indirecek? Bankacılık devlerinin tahminleri o tarihi işaret etti…
TÜİK'in eylül enflasyon verileri sonrası, finans dünyasının devleri Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklentilerini geri çekti. Goldman Sachs, JPMorgan ve Morgan Stanley gibi önde gelen kurumlar, faiz indirimi için yeni bir tarih öngördü.

Bankacılık devleri Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, UBS, BBVA ve Barclays da peş peşe faiz indirimi beklentilerini öteledi. ABD'li dev yatırım bankası Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın ilk faiz indirimini kasımdan ocak ayına çekti.

Bankanın 2024 için enflasyon tahmini de yüzde 40'tan yüzde 44'e yükseltildi. Goldman Sachs, mevcut enflasyonun Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesi için çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Enflasyonda yavaşlama görülmezse, hanelerin satın alma gücü üzerindeki baskı enflasyonu yeniden yukarı çekebilir" değerlendirmesini yaptı.

JPMORGAN BEKLENTİLERİ GÜNCELLEDİ: İNDİRİM OCAK AYINA KALDI

Başka bir finans devi olan JPMorgan da, daha önce kasım ayında beklediği faiz indirimi için artık ocak ayını işaret ediyor. Bankanın öngörüsüne göre, Merkez Bankası ocak ayında politika faizinde 250 baz puanlık bir indirim gerçekleştirecek. JPMorgan, yıl sonu enflasyon beklentisini de yüzde 42,5'ten yüzde 43,50'ye çıkardı. 2025 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 25,50 olarak güncellendi.

MORGAN STANLEY: İNDİRİM 2025’E SARKABİLİR

Morgan Stanley, eylül enflasyon verilerinin ardından Merkez Bankası'nın kasımda faiz indirimi yapmasının zorlaştığını belirtti. Banka, faiz indirimlerinin 2025'e kadar ertelenebileceğini ifade etti. Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyon oranlarının beklentilerin üzerinde olması nedeniyle, faiz indirimi kararlarının yeni yıla sarkmasının daha olası olduğuna vurgu yaptı.

İsviçre merkezli UBS, Merkez Bankası'nın kasım ayında faiz indirimine başlayabileceğini ancak gecikme yaşanabileceğini ifade etti. BBVA, faiz indirimi beklentisini aralık ayına çekerken, 250 baz puanlık indirimin ardından 2025’te kademeli bir düşüş öngördü. Barclays ise kasım ayında faiz indirimi beklese de, ekim enflasyonunun yüzde 2’nin üzerinde gerçekleşmesi halinde bu indirimin aralık veya ocak ayına sarkabileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.