TCMB zorunlu karşılık düzenlemelerinde değişiklik yaptı

TCMB zorunlu karşılık düzenlemelerinde değişiklik yaptı
Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında yeni düzenlemelere gitti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal aktarım mekanizmasını daha etkili hale getirmek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında bir dizi değişiklik yaptı. Yapılan değişiklikler kapsamında, bankaların TL mevduat oranlarına ve Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) Türk lirasına geçiş sürecine yönelik yeni hedefler belirlendi.

BANKALARA ORAN ŞARTI

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ile yüzde 50 arasında olan bankalar için belirlenen aylık artış hedefi, 0,8 puana çıkarıldı. Öte yandan, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60'ı aşan bankalar için ise bu hedef kaldırıldı ve bankaların bu oranın üzerinde kalmaları şart koşuldu.

FAİZ ORANININ ÜST SINIRI 'YÜZDE 84'

Kur Korumalı Mevduat’ın Türk lirasına geçişi ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM de dahil edildi. Bunun yanı sıra, TL mevduat için zorunlu karşılık tutarına uygulanacak faiz oranının üst sınırı, TL'ye geçiş oranına göre, politika faiz oranının yüzde 84’üne yükseltildi.

Ayrıca, TL zorunlu karşılıklarda bloke edilen tesis oranı 5 puan artırıldı. Bu değişiklikler, bankaların TL mevduatlarını artırma hedefini desteklemeyi ve finansal istikrarı güçlendirmeyi amaçlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.