Ticaret Bakanlığı’ndan araç satışlarına yeni düzenleme: Yetki belgesi şartı geliyor

Ticaret Bakanlığı’ndan araç satışlarına yeni düzenleme: Yetki belgesi şartı geliyor
Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe sahte ve yanıltıcı ilanların önüne geçmeyi hedefleyen önemli bir düzenleme yaptı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sadece ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip işletmelerin ilan verebileceğini duyurdu. Bu düzenleme, vatandaşların mağduriyetini önlemek ve piyasa manipülasyonlarını engellemek amacıyla hayata geçiriliyor.

Ticaret Bakanlığı arafından geliştirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de kullanıma sunulacak. İlk olarak emlak sektöründe uygulanacak bu sistem, kısa süre içinde otomotiv ilanlarında da devreye alınacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu sistem sayesinde ilan vermek isteyenlerin ya da galericilerin taşıtın gerçek sahibi olup olmadığının doğrulanacağını belirtti.

GALERİCİLERE YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU

Yeni düzenlemeye göre, taşıtlar galerici aracılığıyla ilana verilecekse, galericinin yetki belgesine sahip olması gerekecek. Bu belge doğrulanmadan ilan yayımlanamayacak. Yetki belgesi olmayan galericilerin ilan verme hakkı bulunmayacak. Bakan Bolat, düzenleme ile sadece yetki belgesine sahip işletmelerin ilan verebileceğini vurguladı.

YETKİSİZ FAALİYETE AĞIR CEZALAR

Ticaret Bakanlığı, yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere bugüne kadar yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası kesti. Yeni düzenleme ile sahte ve yanıltıcı ilanların önüne geçilerek spekülatif fiyat artışlarının da engellenmesi amaçlanıyor.

FİYAT MANİPÜLASYONLARINA KARŞI SIKI DENETİM

Bakan Bolat, otomotiv sektöründe bugüne kadar yapılan düzenlemeler ve denetimlerle ilgili bilgi vererek, "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlaması kapsamında yaklaşık 52 milyon lira ceza kesildiğini belirtti. Ayrıca, ikinci el araçların tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde ilan edilmesi durumunda ise bugüne kadar 90 milyon lira ceza uygulandığını hatırlattı.

STOKÇULUĞA KARŞI MÜCADELE

Bakan Bolat, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına erişimini zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunan yetkili bayilere yönelik denetimlerin sürdüğünü belirtti. Stokçuluk yapan yetkili bayilere bugüne kadar 294 milyon lira idari para cezası kesildi ve bu bayilerin yetki belgeleri iptal edilerek ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapmaları 1 yıl süreyle engellendi.

NORMALLEŞME SÜRECİ VE GELECEK ADIMLAR

Bakan Bolat, otomotiv piyasasında yapılan düzenlemeler ve denetimlerin araç fiyatlarındaki spekülatif artışları önlediğini, vatandaşların sıfır ve ikinci el araçlara daha kolay ulaşmasını sağladığını belirtti. Piyasanın adil ve rekabetçi şekilde işlemesi için denetimlerin devam edeceğini ve gerekirse ilave tedbirlerin hızla uygulamaya alınacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.