TL'nin reel değerinde düşüş! 5 ay sonra ilk kez geriledi

TL'nin reel değerinde düşüş! 5 ay sonra ilk kez geriledi
Türk Lirası reel döviz kuru endeksi, ağustos ayında TÜFE bazında 0,63 puan geriledi. Böylece Türk Lirası'nın reel değeri beş ay sonra ilk kez düşüş kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ağustos ayında 62,34 puan seviyesine düştü. Bu düşüşle birlikte, mart ayından bu yana ilk kez TL'nin reel değerinde bir gerileme kaydedildi. Temmuz ayı endeksi ise 62,90 puandan 62,97 puana revize edildi.

ÜFE BAZLI REEL KURDA YÜZDE 2,1 GERİLEME

Ağustos ayında Yİ-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi yüzde 2,1 oranında düşerek 92,75 puana geriledi. Önceki ayın endeksi ise 94,69 puan olarak kalmıştı. Gelişmekte olan ülkeler bazlı reel efektif endeks ise 20,92 puandan 50,61 puana yükselirken, gelişmiş ülkeler bazlı endeks 72,52 puandan 71,52 puana indi.

Nominal efektif döviz kuru ise, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre TL'nin ağırlıklı ortalama değerini yansıtıyor. Reel efektif kurdaki artış, Türk Lirası'nın değer kazandığını ve Türk mallarının yabancı mallar karşısında fiyatının arttığını gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.