Türkiye ihracatında rekor: Mayıs ayı rakamları açıklandı!

Türkiye ihracatında rekor: Mayıs ayı rakamları açıklandı!
Mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 'Gururla ifade etmeliyim ki, mayıs ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artış ile 24 milyar 75 milyon dolar olmuş ve tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatı olarak kayıtlara geçmiştir. ' dedi.

Ticaret Bakan Ömer Bolat, TİM'de mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. 
Buna göre, Türkiye'nin ihracatı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar dolara yükseldi.  İthalat yüzde 10,3 azalışla 30 milyar 593 milyon dolara geriledi.

'NET 6 MİLYAR DOLAR BİR TASARRUF BAŞARDIK'

Bakan Bolat, dış ticaret açığının azaldığını belirterek şöyle kaydetti:

"Bu da 3,5 milyar dolarlık bir azalma demektir ve 34,1 milyar dolardan 30,6 milyar dolara ithalatımızı azaltmayı başardık. Dış ticaret açığımızın da azalması, bu şekilde hızlandı. Mayıs ayında, ihracattaki artış ve ithalattaki azalışın etkisi ile dış ticaret açığımız yıllık bazda yüzde 48 azalarak 6,5 milyar dolara geriledi. Neydi 2023 Mayıs'ta? 12,5 milyar dolarlık dış ticaret açığımız vardı. Net 6 milyar dolar bir tasarruf başardık."

Yeni Projehngbjhnghj

Bolat, bu gelişmeden sonra ihracatın ithalatı karşılama oranının da 15,3 puanlık yükselişle yüzde 78,7 seviyesine çıktığını aktardı.

'ŞİMDİ TURİZM VE LOJİSTİĞİN ALTIN DÖNEMİNE GİRİYORUZ'

Ticaret Bakanı Bolat, "Şu anda mayıs sonu itibarıyla yıllıklandırılmış dış ticaret açığımız sadece 87 milyar dolardır. Nereden geldik? 122,2 milyar dolardan geriye geldik 1 yıl içinde. Tasarrufumuz ne kadar oldu? 35,2 milyar dolar oldu." diyerek, ithalatın azaldığına dikkati çekti.

Yılın ilk 5 ayında hizmet ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış göstererek 36,2 milyar dolar seviyesine yükseleceğini tahmin ettiklerini dile getiren Bolat, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi turizm ve lojistiğin altın dönemine giriyoruz. Haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ayları turizm gelirleri, lojistik gelirleri açısından çok önemli aylar. Bu rakamlar hızla yükselecek. İnşallah yıl sonunda 110 milyar dolar hedefimizi tutturacağız. Yılın ikinci yarısında gerçekten ihracatta yüksek bir hıza erişeceğiz. İnşallah aylık ortalamalar 22,5, 23 milyar doların altına düşmesin diye gayret edeceğiz. Gelecek yıl ihracatta 24 milyar dolar ortalamalar, 2026'da da 25 milyar dolar aylık ortalamalarla orta vadeli programın 2026 sonu hedefi olan 302 milyar dolar mal ihracatına ulaşacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.