Türkiye, OECD’nin en yüksek enflasyonuna sahip ülkesi olmaya devam ediyor

Türkiye, OECD’nin en yüksek enflasyonuna sahip ülkesi olmaya devam ediyor
Eylül ayında yüzde 49,4’e ulaşan enflasyon oranıyla Türkiye, OECD genelinde en yüksek enflasyona sahip ülke konumunda. Diğer OECD ülkelerinde enflasyon düşerken Türkiye’de özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki artış tüketiciyi zorluyor.

OECD tarafından yayımlanan son enflasyon raporuna göre, Eylül 2024 itibarıyla Türkiye’de enflasyon oranı yüzde 49,4’e ulaşarak diğer üye ülkelerin çok üzerinde gerçekleşti. OECD genelinde ise yıllık enflasyon bir önceki ay yüzde 4,7 iken yüzde 4,4 seviyesine geriledi.

OECD raporu Türkiye gerçeğini açığa çıkardı: Gelir adaletsizliği arttı, güven azaldı

OECD ORTALAMASININ NEREDEYSE 10 KATI

OECD verilerine göre, üye 38 ülkenin 27’sinde enflasyon oranları düşüş gösterirken yalnızca 6 ülkede enflasyon yükseldi veya sabit kaldı. Türkiye’deki yüksek enflasyon oranı, OECD ortalamasının neredeyse 10 katı olarak kaydedildi.

OECD bölgesinde enflasyon yüzde 6,2'ye geriledi - Ekonomim

FİYAT ARTIŞI TÜKETİCİ ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURUYOR

OECD raporunda, enerji ve gıda haricindeki enflasyon (çekirdek enflasyon) nispeten istikrarlı görünse de, OECD genelinde enerji fiyatlarındaki düşüş enflasyonu yavaşlatıcı bir etki yaptı. Ancak Türkiye’de enerji ve gıdadaki yüksek fiyat artışları, tüketici üzerindeki enflasyon baskısının devam etmesine neden oldu.

PANDEMİ SONRASI TÜRKİYE’DE ŞİDDETLİ FİYAT ARTIŞI

Kovid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana, OECD ülkelerinde ortalama fiyat seviyeleri Aralık 2019’a kıyasla yüzde 30 oranında artarken Türkiye’de bu oran çok daha yüksek bir seviyeye ulaştı. Türkiye’nin yüksek enflasyon oranı, OECD genelindeki fiyat artışlarından daha şiddetli bir ekonomik baskı yarattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.