Üniversite öğrencisinin aylık yaşam maliyeti 23 bin lira

Üniversite öğrencisinin aylık yaşam maliyeti 23 bin lira
İstanbul'da özel yurtta kalan bir üniversite öğrencisinin aylık yaşam maliyeti son 1 yılda yüzde 57,17 artarak 22 bin 920 liraya ulaştı.

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırması’na göre özel yurtta kalan bir üniversite öğrencisinin yaşam maliyeti bir sene içerisinde yüzde 57,17 oranında artış göstererek aylık 22 bin 920 liraya yükseldi.

BARINMA MALİYETİ ASGARİ ÜCRETİN ÜSTÜNDE

Üç kişilik bir evde kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyeti bir yıl içerisinde yüzde 49,59’luk artışla 12 bin 535 liradan asgari ücretin de üstüne çıkarak 18 bin 750 liraya yükseldi. En yüksek artış kültür sanat ve kırtasiyede gözlenirken en düşük artış ulaşım ve teknoloji harcamalarında gözlendi.

İPA’nın araştırmasına göre, büyük şehirlerde yaşayan öğrenciler için en büyük maliyet barınma konusunda ortaya çıkıyor.

Özel yurtta kalan öğrencilerin barınma masrafı aylık 16 bin 341 liraya ulaşırken, öğrenci evinde kalan bir öğrencinin kira masrafı ise 9 bin 36 lira oldu.

Market masrafları yüzde 54 seviyesinde artarken, fatura ödemeleri yurtta kalanlar için yüzde 127 oranında, evde kalanlar için de yüzde 58 oranında arttı. Öğrenci evinde yaşayan bir öğrencinin market ve yemek harcamaları 5 bin 868 liraya çıktı. Özel yurtlarda kalan öğrencilerin ise 3 bin 528 liraya yükseldi.

EN YÜKSEK ARTIŞ KÜLTÜR SANAT HARCAMALARINDA

En yüksek artışın olduğu kültür, sanat, eğlence harcamaları yüzde 94 oranında arttı. Evde yaşayanlar için de, özel yurtta kalanlar için de bu harcama 803 liraya yükseldi.

Ulaşım harcamaları yüzde 33, kitap, kırtasiye harcamaları yüzde 76,64, kişisel bakım harcamaları yüzde 64,71, kıyafet ve aksesuar harcamaları yüzde 40, teknoloji harcamaları da yüzde 8,40 oranında arttı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.