Ünlü ekonomistten uyarı: “Elinizdeki dolarlar ile vedalaşın”

Ünlü ekonomistten uyarı: “Elinizdeki dolarlar ile vedalaşın”
Ünlü Ekonomist Evren Devrim Zelyut, “Elinizdeki dolarlar ile vedalaşın” diyerek doları olanları uyardı. Bugün dolar kaç TL? Döviz kurları güncel rakamları...

Döviz kurları, yaz sonuna kadar stabil kalma eğiliminde. Doların 32 lira seviyelerinde kalması bekleniyor. Euro/dolar paritesindeki düşüş, doların dünya genelinde değer kazanmasına yol açtı. Ancak Merkez Bankası'nın müdahalesi, doların Türkiye'deki değerini kontrol altında tutmayı başardı. 

Avrupa ülkelerindeki siyasi ve ekonomik karışıklıklar, Euro'nun dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Uzmanlar, temmuz ayından itibaren dolar kurunda artış beklentisini sürdürüyor. 

DÖVİZ PİYASASINDA GÜNCEL DURUM 

Merkez Bankası, son dönemde rezervlerini artırarak dolar karşısında güçlenmeyi başardı. Bu durum, döviz kurlarında hareketlenmeye neden olurken, doların ipini biraz bırakmasına yol açtı. 11 Haziran 2024 itibarıyla Kapalıçarşı'daki döviz kurları güncel rakamları şu şekilde: 

  • Dolar: 32,34 TL 
  • Euro: 34,83 TL 
  • İngiliz Sterlini: 41,15 TL 
  • İsviçre Frangı: 35,97 TL 

'ELİNİZDEKİ DOLARLAR İLE VEDALAŞIN'

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, döviz piyasasındaki bu gelişmelerin uzun vadeli etkilerine dikkat çekti. "Dolara elveda" diyerek uyarıda bulunan Zelyut, yüksek faiz ortamının cari açığı düşürme amacıyla ekonomideki üretimi azaltarak olumsuz sonuçlar doğuracağını belirterek şöyle konuştu: 

"Elinizdeki dolarlar ile vedalaşın. Varlıklarınızın küçüleceği bir döneme giriyoruz. Yüksek faiz ortamı ile cari açığı düşürdünüz. Ekonomideki üretimi azaltarak cari açığı düşürüyorsunuz. Sanayi bunu kaldıramaz. İşsizlik artıyor, üretim düşüyor… Enflasyon o kadar yukarı gidiyor ki nakit yok. Vatandaş nakit yokluğu çektiği için krediler patlamaya gidiyor. Yüksek faizin ve zamların bütçeyi ve rezervleri kapatabilmesi için bu bedeli vatandaş ödüyor. Faiz maliyeti vatandaşa bindi. Tarım, sanayi de yapısal sorunlar varken enflasyon düşmez. Krediye sığınanların geliri artmadığı için patlamalar olacak. Geçinebilmek için ne olacak elinizdeki varlıklardan vazgeçeceksiniz. 2025 yılında elinizdeki varlıklardan vazgeçmek zorunda kalacaksınız."  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.