Üretimi onlarca yıl yasaktı! Şimdi de 750 bin hektar alana ekiliyor

Üretimi onlarca yıl yasaktı! Şimdi de 750 bin hektar alana ekiliyor
Ülkemizde yıllar boyu üretimi yasak olan kenevir otu şimdi binlerce hektarlık alana ekiliyor. O ilimizde ekim gerçekleştirildi.

Türkiye’de üretimi uzun yıllardır yasak olan kenevirin üretileceği 20. il Konya oldu. 80 yıldır ekilmeyen kenevir, yıllar sonra yeniden tarlalarla buluşuyor. 

20 DEKARLIK ALANDA EKİM YAPILDI 

Kenevir Yetiştiriciliği - Ufuk Tarım

Konya’nın Çumra ilçesinde 20 dekarlık alanda kenevir ekimi gerçekleştirildi. Traktörler, özel düzeneklerle kenevir tohumlarını 4 cm toprağın altına enjekte ederek ekimi tamamladı. Sezon boyunca Çumra’da ekilmesi hedeflenen kenevir alanı ise 750 bin dekar olacak. Samsun Vezirköprü’den getirilen üç farklı kenevir türü, Eylül ayında sapları, Kasım ayında ise tohumları hasat edilmek üzere ekildi. 

KENEVİRİN SAĞLIĞA FAYDALARI 

Kenevir, tekstilden ilaç sanayisine kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Kenevir tohumu yağı, egzama gibi otoimmün hastalıkların tedavisinde oldukça etkili. Ayrıca, E vitamini, kalsiyum, çinko ve demir bakımından zengin olan kenevir yağı, cilt ve saç sağlığı için de faydalıdır.  

Kenevirin en eski kullanım alanı lif üretimidir. Ancak, tohumundan elde edilen yağ; sabun, kozmetik, boya, biyoyakıt ve tekstil gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Kenevir sapları ise yakacak olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, kenevirin ısı ve izolasyon malzemesi, araç kaportası yapımı gibi farklı endüstriyel alanlarda da kullanıldığı biliniyor. Bu, kenevirin çok yönlü bir bitki olduğunu gösteriyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.