Vergi paketi bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda: En düşük emekli maaşı artıyor

Vergi paketi bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda: En düşük emekli maaşı artıyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçen hafta görüşmeleri tamamlanan vergi paketinin, Salı günü Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. Vergi paketi kapsamında en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL’ye çıkarılması öngörülüyor.

En düşük emekli aylığını 12 bin 500 TL’ye çıkarmayı öngören vergi paketi, bu hafta TBMM Genel Kurulu'na geliyor. TBMM Genel Kurulu'nda 23 Temmuz Salı günü, 53 maddeden oluşan vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine başlanacak.

Vergi paketinin etki analizinde, düzenlemenin maliyetinin 215,4 milyar TL olacağı öngörülüyor. Bunun 33,2 milyar TL’si en düşük emekli maaşı düzenlemesine ayrılmış durumda. Vergi düzenlemelerinden bütçeye ise 182 milyar TL gelmesi bekleniyor.

Ayrıca, yurt dışına çıkış yapan vatandaşlardan alınacak harç tutarı 500 liraya çıkarılacak. Kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod ve elektronik cüzdan gibi ödeme araçlarıyla gerçekleştirilen tahsilatlarda, mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları kullanıldığında, her bir işlem için özel usulsüzlük cezasının üç katı ceza uygulanacak.

HAYVANLARI KORUMA KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edecek. Geçen hafta, hayvan hakları savunucularının komisyon salonuna alınmaması nedeniyle tartışmalara yol açan görüşmeler, muhalefet milletvekillerinin tepkileri sonrası 22 Temmuz Pazartesi gününe ertelendi.

Teklife göre, saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlara yerel yönetimlerce "ötanazi" uygulanacak. Rehabilite edilen hayvanlar, sahiplendirilene kadar barınma merkezlerinde kalacak ve Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Ayrıca, yerel yönetimlere ve diğer ilgili kuruluşlara mali destek sağlanacak. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek, sahipsiz hayvanları terk edenlere ise idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya yükselecek. Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kaydettirmeleri zorunlu olacak.

9.YARGI PAKETİ GENEL KURUL’DA

Kamuoyunda 9'uncu yargı paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de Genel Kurul gündemine gelecek. Teklif, kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını tek başına kullanmasını engelleyen düzenlemeler içeriyor. Ayrıca, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'ndaki soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak, Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı'na çağrılacak aday sayısında değişiklik yapılacak ve ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülakata çağrılacak. Şikayete bağlı hakaret suçunda şikayet süresi, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek.

TÜKETİCİNİN KORUNMASINA YÖNELİK KANUN TEKLİFİ

AK Parti’nin 18 Temmuz'da TBMM Başkanlığı'na sunduğu Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 23 Temmuz Salı günü Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. Teklif, 14 madde içeriyor ve tüketici kredileri, doğrudan satış sistemleri, ticari reklamlar, haksız ticari uygulamalar ve idari para cezaları konularında düzenlemeler getiriyor. Aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalara karşı idari yaptırımların, aykırılığın içeriği, mağduriyet ve ekonomik durum gibi unsurları dikkate alarak on kata kadar artırılabilmesinin önü açılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.