Visa ve Mastercard’dan AB kararı: Ücret sınırına uzatma geliyor

Visa ve Mastercard’dan AB kararı: Ücret sınırına uzatma geliyor
Visa ve Mastercard'ın Avrupa Birliği'nde AB dışı banka veya kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerden aldığı komisyon oranları değişmeyecek. AB dışı banka kartı ödemelerinde yüzde 0,2, kredi kartı ödemelerinde ise yüzde 0,3'lük ücret sınırı sabit kalacak.

Dünyanın iki büyük ödeme ağı operatörü olan Visa ve Mastercard, 2018 yılında Avrupa Birliği ile AB dışı banka kartı ödemelerinde yüzde 0,2, kredi kartı ödemelerinde ise yüzde 0,3’lük ücret sınırı üzerine anlaşmaya varmıştı.

Bu anlaşma, AB dışından verilen kartları kullanan turistlerin yaptığı ödemelerde ücretlerin düşürülmesini sağladı. İki şirketin bu anlaşmayı kabul etmesinin temel amacı, AB'nin antitröst soruşturmasına nokta koymaktı. Şimdi ise bu anlaşmanın süresinin sonuna gelindi. Ücret sınırlamalarında son tarih Kasım 2024 olarak belirlenmişti.

KOMİSYON SÜREYİ UZATACAK

Öte yandan, Avrupa Komisyonu, bu ücret tavanlarının 2024 sonrasında da devam etmesini istiyor. Yapılan açıklamada, banka ve kredi kartı işlemlerinde uygulanacak bölgeler arası değişimin Kasım 2029'a kadar aynı kalacağı belirtildi. Kartlı ödemelerde yüzde 0,2 ve yüzde 0,3 oranları sabit kalacak. Kartsız işlemlerde ise banka kartları için yüzde 1,15, kredi kartları için yüzde 1,5 oranları sabitlenecek.

Açıklamada, sınır ötesi e-ticaret işlemlerine de ayrı bir vurgu yapıldı. Komisyon, 2019'da AB ile kabul edilen taahhütlerinde ve bu yeni taahhütünde, sınır ötesi e-ticaret işlemlerinin mağaza içi ödemelerden temelde farklı olduğunu kabul ettiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.