Yatırımcı borsadan çıkıyor: Halka arz durgunluğu piyasayı sarstı

Yatırımcı borsadan çıkıyor: Halka arz durgunluğu piyasayı sarstı
Borsa İstanbul'da son dönemlerde yaşanan gelişmeler, küçük yatırımcıların piyasadan hızla çekilmesine neden oldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerine göre, yaz aylarında yaklaşık 1 milyon küçük yatırımcı borsadan ayrıldı. Özellikle halka arz süreçlerinin yavaşlaması ve borsadaki düşüşler, bu geri çekilmeyi tetikledi.

Halka arz sürecinin durma noktasına gelmesiyle birlikte borsada ciddi bir yatırımcı göçü yaşanıyor. Sadece mayıs ayından bu yana, yatırımcı sayısında yaklaşık 1 milyon kişi azaldı. MKK'nın verilerine göre, yaz aylarında çoğunluğu küçük tasarruf sahiplerinden oluşan yaklaşık 1 milyon yatırımcı borsadan çekildi.

Ekonomim’de yer alan habere göre, mayıs ayında 8 milyon 328 bin 250 olan pay senedi yatırımcı sayısı, 9 Ağustos Cuma günü 7 milyon 362 bin 644'e geriledi. Bu dönemde borsadaki yatırımcı sayısı 965 bin 606 kişi azaldı. Ancak, bu göçe rağmen pay senedi yatırımcılarının portföyleri 5.84 trilyon liradan 5.94 trilyon liraya yükseldi.

KÜÇÜK YATIRIMCILAR DA AYRILIYOR

Pay senedi yatırımları 1 ila 5 bin lira arasında olan yatırımcı grubundaki sayı, mayıs ayında 2 milyonken, temmuzda 1.4 milyona düştü. Bu grupta 586 bin kişi piyasadan çekildi. 5 bin 1 ila 10 bin lira arasında yatırımı olanların sayısı ise üç ay içinde 101 bin kişi azalarak 710 bine geriledi. Pay senetleri değeri sadece 101 ila 1.000 TL arasında olanların sayısı ise 142 bin kişi azalarak 883 bin 897 kişiye indi.

HALKA ARZ DURGUNLUĞU ÇIKIŞI HIZLANDIRDI

Yatırımcı sayısındaki bu büyük düşüşte, halka arzların yaz aylarında durma noktasına gelmesi önemli bir etken oldu. Mayıs ayında 8 şirketin halka arz edilmesinin ardından, haziranda 2, temmuzda 1 ve ağustosun ilk haftasında sadece 1 şirket borsaya giriş yaptı. Halka arzların bu denli azalması, özellikle küçük yatırımcıların piyasadan çıkmasına neden oldu.

BIST 100 ENDEKSİNDE GERİ ÇEKİLME

Borsadaki yatırımcı çıkışı, endekslerde de etkisini gösterdi. Mayıs ayının sonundan bu yana, BIST 100 endeksi yüzde 5 oranında geriledi. Borsa, bu dönemde 11 bin puanı aşarak rekor kırdıktan sonra, derinleşen satışlarla birlikte 9.907 puana kadar düştü.

GENÇ YATIRIMCILAR DA PİYASADAN ÇEKİLDİ

Yatırımcı çıkışının yaş profilini incelediğimizde, dengeli bir dağılım göze çarpıyor. Borsadan çıkan yatırımcıların 336 bini 20'li yaşlarında, 225 bini 30'lu yaşlarında ve 132 bini 40'lı yaşlarında bulunuyor. Bu durum, genç yatırımcıların da borsadan hızla çekildiğini ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.