Binlerce mükellef mercek altında: Maliye'den 3 milyar liralık 'sahte fatura' operasyonu

Binlerce mükellef mercek altında: Maliye'den 3 milyar liralık 'sahte fatura' operasyonu
Maliye Bakanlığı, sahte fatura kullanımını önlemek için 4 bin 500 büyük mükellefi incelemeye aldı. İlk aşamada 3 milyar liralık sahte fatura tespit edilirken, mükellefler izaha davet edilecek.

Vergi Denetim Kurulu, sahte fatura düzenleyicileri ve kullananlar üzerinde kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Vergi müfettişleri, sahte fatura düzenleyen ve bu belgeleri alanların yanı sıra muhasebe işlemlerine dahil olan meslek mensuplarını da incelemeye aldı. Bu süreçte, sahte fatura kullanımını yaygınlaştıran organize yapılar üzerinde detaylı analizler yapılmaya başlandı.

BİN ŞİRKET, BİNLERCE MÜKELLEF

Yapılan incelemelerde 100 şirketin, 2 bin 500 mükellefe sahte fatura düzenlediği ve bazı meslek mensuplarının da bu trafiğin aktif parçası olduğu ortaya çıktı. Özellikle disiplin cezası almasına rağmen faaliyetlerine devam eden bazı mali müşavirlerin sahte belge düzenleyen mükelleflerle ilişkili olduğu belirlendi.

YAPAY ZEKA İLE DENETİMLER ARTACAK

Bakanlık, sahte fatura düzenleme riskinin yüksek olduğu mükellefleri daha yakından takip etmek amacıyla yapay zeka teknolojisini kullanmayı hedefliyor. Bakanlık tarafından alınan karar doğrultusunda, yaklaşık 4 bin 500 büyük mükellef izaha davet edilecek. Bu davete yanıt vermeyenler ise vergi kaçakçılığı suçu kapsamında değerlendirilecek.

“VERGİDE ADALETİ SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçakçılığıyla mücadelede yeni stratejiler geliştirdiklerini belirterek, “Yürüttüğümüz tüm bu çalışmalarla vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına katkı sağlıyor, kayıt dışıyla mücadeleden taviz vermiyoruz" dedi. Şimşek ayrıca, sahte belge düzenleyenlerin yakalanmasında yapay zeka ve kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapılacağını vurguladı.

CEZASIZ KALMAYACAK

Bakanlık, bilerek sahte fatura kullanma suçunu işleyenlerin cezalandırılmasını sağlamak amacıyla mevzuat düzenlemeleri yapmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, sahte faturaların erken tespiti için teknik altyapı güçlendirilirken, suçluların cezasız kalmaması hedefleniyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.